Bírságot kapott az egyik legnagyobb brexit-párti csoport

Megbírságolták az egyik legnagyobb, a brexit mellett kampányoló csoportot, mert a kampány során túlköltekezett.

A törvényeket nem betartva, legalább tíz százalékkal többet költött kampányra a Leave.EU. Az ország választási bizottsága éppen ezért 70 ezer font, azaz nagyjából 370 ezer lej büntetést szabott ki.

Az euroszkeptikus vállalkozó, Arron Banks által társalapított csoport erőteljesen részt vett a kampányban, bár a hivatalos státusát nem szerezte meg a Vote Leave-vel szemben.

A vizsgálat során nem találtak kapcsolatot a Leave.EU és a Cambridge Analytica között. Mint arról korábban írtunk, ezzel szemben a brit törvényhozók bizonyítékot tettek közzé arra vonatkozóan, hogy a Leave.EU is igénybe vette a Facebook-felhasználók adatait tudtuk nélkül felhasználó Cambridge Analytica (CA) szolgáltatását.

Ugyanakkor két leleplező szerint is csalás történt a brexit-kampányban. Mint arról írtunk, egyikük mint a Vote Leave ("Szavazz a távozásra") kampány egyik tagja, csalást észlelt. A kampány során a kanadai Aggregate IQ adatkezelő vállalaton keresztül a megenegdettnél több támogatást kaptak egy brexit-párti csoporttól, a BeLeave-től.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?