Rakétákkal lőtték Szíriából az izraeli hadsereget

Rakétákat lőttek ki szerda éjjel Szíriából a Golán-fennsíkon állomásozó izraeli katonaságra - közölte egy izraeli katonai szóvivő, aki szerint a rakétákat irániak indították.

A mintegy 20 lövedékből néhányat lelőtt a légvédelem, és a többi sem oltott ki életet a jelentések szerint. Az anyagi kár korlátozott, az izraeli erők viszonozták a röviddel éjfél után indított támadást - mondta. Közölte, tudják, hogy az iráni al-Kudsz brigád mért csapást az izraeli katonaság első vonalára. Izrael igen komolyan veszi az iráni támadást - mondta a szóvivő. Az al-Kudsz az iráni Forradalmi Gárda része, a külföldi hadműveletek végrehajtása a feladata.

Egy későbbi jelentés szerint a szíriai légvédelem izraeli rakétákat lőtt le. A helyszínt a szíriai SANA hírügynökség nem jelölte meg, de más sajtóforrások szerint Damaszkusztól délnyugatra volt a közelebbről meg nem jelölt célpont.

Egy pár órával későbbi, újabb hivatalos szíriai közlés szerint az izraeli rakéták katonai támaszpontokat találtak el, egy lőszerraktárt, és egy katonai radart. A SANA ugyanakkor azt állította, hogy "a légvédelem több tucat rakétát lőtt le a szíriai légtérben".

Az izraeli légierő előzőleg, kedd este légicsapást mért egy szíriai légi támaszpontra. A támadásban a hírek szerint 15-en haltak meg, nyolcan közülük irániak. Izrael súlyos fenyegetést lát a damaszkuszi kormányt támogató iráni fegyveresek jelenlétében a határai közelében, és attól tart, hogy Irán meg akarja vetni a lábát Szíriában, ahonnan a libanoni síitákkal és a szíriai hadsereggel közös frontot nyithat Izrael ellen.

Az izraeli vezérkari főnök szerdán látogatást tett a megszállt Golán-fennsíkon, és a helyi katonai és polgári vezetőkkel megvitatta a helyzetet és a teendőket. A fennsíkon készültség van, és megnyitották az óvóhelyeket. Az éjjeli támadás idején megszólaltak a légvédelem veszélyre figyelmeztető szirénái.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?