Többen életüket vesztették egy indonéziai börtönlázadásban

Hatan vesztették életüket a rendőrség és bebörtönzött muszlim szélsőségesek közötti összecsapásokban egy Jakarta külvárosában található, erősen őrzött börtönlétesítményben - közölték indonéziai biztonsági források szerdán.

A kedd este kezdődött börtönlázadásban a terrorelhárítás öt tagja és egy rab halt meg - mondta el Muhammad Iqbal indonéziai rendőrségi szóvivő. Egy terrorelhárító tisztet túszul ejtettek.

A fővárostól 25 kilométerre délre található depoki fegyházban azt követően szabadultak el az indulatok, hogy egy az Iszlám Állammal kapcsolatban álló szélsőséges csoport vezetője, Wawan Kurniawan kiáltozni kezdett és a falat csapkodta. A férfi azért dühöngött, mert nem adták oda neki az ételt, amelyet családja küldött. Wawan tavaly október óta raboskodik börtönben.

"Ellenőrzésünk alatt tartjuk a helyzetet, és jelenleg tárgyalunk a zendülőkkel" - szögezte le Muhammad Iqbal indonéziai rendőrségi szóvivő. "Ne higgyenek a közösségi médiában keringő pletykáknak" - tette hozzá.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet támogatói online felületeken azt állították, hogy a szélsőségesek állnak a börtönlázadás mögött. Szócsövükön, az Aamák hírügynökségen keresztül a dzsihadisták közölték: embereik 10 terrorelhárító tiszttel végeztek a fegyházban.

A helyi médiában is olyan hírek láttak napvilágot, hogy a zendülők terrorizmus miatt letartóztatott muszlim szélsőségesek voltak. Egyes források szerint a rabok kiszöktek cellájukból, fegyvereket és lőszert zsákmányoltak, a terrorelhárítás több tagját túszul ejtették, és kihallgató tisztekre is rátámadtak. A lázongók azt követelték, hogy találkozhassanak a szélsőségesek egyik vezetőjével, Aman Abdurrahmannal, aki egy 2016-os merénylet miatt került börtönbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?