Putyin hétfőn teszi le negyedszer az elnöki esküt

Negyedszer fogja letenni az elnöki hivatali esküt hétfőn a moszkvai Kremlben Vlagyimir Putyin, aki a március 18-i választáson a hivatalos adatok szerint a leadott szavazatok csaknem 77 százalékát kapta meg.

Ahogy hat évvel ezelőtt, az elnöki beiktatás előtt idén is voltak ellenzéki megmozdulások. Szombaton Alekszej Navalnij korrupcióellenes aktivista szervezésében Nem cárunk ő nekünk! szlogennel tüntettek több mint 90 orosz városban. A rendőrség országszerte 1600, ezen belül Moszkvában 700 tüntetőt vett őrizetbe, köztük Navalnijt is. A politikust egyébként korábban kizárták az elnökválasztási küzdelemből

Újabb hat évre szóló beiktatásának napján a 65 éves Putyin előre láthatóan meg fogja nevezni az új orosz kormány miniszterelnökét, akinek jelöltségét az orosz parlament alsóháza kedden meg fogja vitatni. A várakozások szerint a miniszterelnök továbbra is Dmitrij Medvegyev lesz, igaz, Pjotr Tolsztoj helyettes házelnök vasárnap óva intett a találgatásoktól.

Putyin a március 1-jei, önmaga által vízválasztó jelentőségűnek jellemzett kampánybeszédében jelentős változásokat ígért.

"Az előrehaladás, a dinamikus fejlődés érdekében minden szférába ki kell terjesztenünk a szabadságot, és meg kell erősítenünk a demokratikus intézményeket, a helyi kormányzatokat, a civil társadalom struktúráit, a bíróságokat" – mondta. Emellett tudományos-technikai áttörést vizionált utolsó ciklusára. Azt vetítette előre hallgatóságának, hogy Oroszország, kiszakadva a szénhidrogén-árak függőségéből, egyike lesz a világ öt vezető gazdaságának, a szegénység szintje a jelenlegi felére csökken, és az egy főre eső hazai össztermék (GDP) másfélszeresére nő.

Oroszország jelenlegi politikai helyzetéről és jövőbeli kilátásairól itt olvashatnak interjút Ilya Matveev kutatóval, aki szerint Putyinnak nem célja sem az Európai Unió belső szétzilálása, sem a Szovjetunió újjáépítése, azonban az általa kiépített rezsim egyre inkább elnyomó, a cenzúra, az ellenzéki erők elhallgattatása egyre intenzívebb.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?