Sógor: a kisebbségi közösségeknek fokozottan szükségük van saját médiatermékekre

A mai korban még az állam hivatalos nyelvén publikáló nyomtatott és digitális média is rendkívül nehéz helyzetben van, de a kisebbségi nyelvű média működése egyenesen ellehetetlenül Sógor Csaba szerint.

Az RMDSZ-es EP-képviselő a tömegtájékoztatás szabadságáról és sokszínűségéről szóló európai parlamenti jelentés szerdai vitájában a brüsszeli mini-plenárison szólalt fel. A jelentés több olyan kérdéssel is foglalkozik, amelyet a Minority Safepack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés is célként nevez meg.

Az erdélyi képviselő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelentés nagyon helyesen megállapítja: veszélyben van a kisebbségek, valamint a helyi és regionális közösségek médiához való hozzáférése. A dokumentum azt is leszögezi, hogy minden polgárnak joga van ahhoz, hogy anyanyelvén – legyen az állam hivatalos nyelve vagy kisebbségi nyelv – juthasson független információhoz, ezért fontosnak tartja, hogy a kisebbségi nyelveken dolgozó újságírók számára képzési lehetőségeket biztosítsanak. 

Sógor Csaba arra is emlékeztette képviselőtársait, hogy ebben a tekintetben a jelentés a Bizottság és a tagállamok irányába felhívással fordul, hogy támogassák a kisebbségi csoportokat célzó kezdeményezéseket, például a kisebbségi nyelvű média számára biztosított szakmai gyakorlatokat.

„A kisebbségi közösségeknek fokozottan szüksége van saját médiatermékekre, hiszen a hivatalos státus nélküli nyelv presztízse önálló média hiányában méginkább sérül” – érvelt az erdélyi képviselő. Hozzátette: ez a problémakör is mutatja, hogy a Bizottságnak pozitívan kell hozzáállnia a Minority Safepack nevű, sikeres aláírásgyűjtéssel zárult európai polgári kezdeményezéshez, amely ezen a téren is jogszabály-kezdeményezést kér.

Kapcsolódók

Kimaradt?