Örményország: blokád alá vett utakat az ellenzék

Az ellenzéki tüntetők szerdán lezárták a Jereván felé vezető egyes utakat, a fővárosban pedig kereszteződéseket vettek blokád alá. Lezárták a repülőtér felé vezető utakat is. Azért tiltakoznak, mert a parlament rendkívüli ülésén nem választották meg kormányfőnek Nikol Pasinján ellenzéki vezetőt.

A fővárosi repülőtérre vezető utakon nagy dugók alakultak ki, az autósok a közlekedési szabályokat áthágva igyekeztek megkerülni a lezárásokat. A rendőrség nagy erőket vezényelt a reptérhez. Egy rendőrtábornok az út szabaddá tételét követelte, de a tüntetők figyelmen kívül hagyták felszólítását. A helyzet feszült, de a rendfenntartó erők teljes mértékben visszafogottan reagálnak.

A blokád miatt a Zvartnoc repülőtérre igyekvő embereknek az utolsó néhány száz métert is gyalog kell megtenniük. A légikikötő dolgozói közül mintegy kéttucatnyian csatlakoztak a tüntetőkhöz. A fővárosban szinte minden főútvonalat blokkoltak a tüntetők, sok üzlet bezárt. A tiltakozók számos metróállomást és kormányhivatalt is blokád alá vettek. Diákok százai lepték el Jereván központi útjait, tábláikon a "Nikolt kormányfőnek" felirat áll.

A Jelk pártszövetséget vezető Pasinján hétfőn állapodott meg az ellenzéki vezetőkkel, hogy ő lesz az egyetlen jelöltjük, a kormánypárt pedig nem állított jelöltet. A keddi parlamenti szavazáson 45 képviselő támogatta 56 ellenében, megválasztásához pedig 53 támogatóra lett volna szükség. A 105 tagú törvényhozásban a kormányzó Köztársasági Pártnak (RPA) van többsége. Ara Babloján házelnök bejelentette, május 8-án tartanak újabb szavazást a miniszterelnök személyéről. A sikertelen szavazás után Pasinján tömeges polgári engedetlenségi akciók indítására szólította fel híveit.

Pasinján azt mondta, hogy nem adják fel a küzdelmet, folytatják sztrájkjukat és engedetlenségi mozgalmukat. Arra kérdésre, kész ismét jelöltetni magát a kormányfői tisztségre, azt felelte: "meggondolja és tárgyal a kérdésről". Ha másodszor sem sikerül kormányfőt választani, akkor a parlamentet feloszlatják és előrehozott választásokat írnak ki. Pasinján szerint egy ilyen helyzetre mozgalmának az lehet a válasza, hogy bojkottálja a választásokat.

Varazdat Karpetján, a területi közigazgatási és fejlesztési miniszter helyettese a Facebookon azt írta, hogy az országban kialakult helyzet miatt lemond. Az elmúlt nyolc hónapban igyekezett mindent megtenni az ország jobbítása érdekében, de ezt már nem teheti. "Le kell rombolni a hazugság erődítményeit" – írta.

Örményországban április első felében kezdődtek el a Pasinján szervezte tömegtüntetések, tiltakozásul az ellen, hogy a kormányzó Köztársasági Párt az államfői posztot tíz éven át betöltő, oroszbarát Szerzs Szargszjánt válassza kormányfővé. Az ellenzék úgy vélte, hogy a nemrég életbe lépett, a kormányfői jogköröket kiterjesztő alkotmánymódosítás csakis Szargszján hatalmának meghosszabbítását szolgálta. Az április 17-én kormányfővé választott Szargszján a tiltakozások hatására hat nap után lemondott posztjáról, s helyére közeli szövetségesét, Karen Karapetján volt kormányfőt választották meg ügyvezető kormányfőnek.

Oroszország múlt csütörtökön közvetíteni próbált a válságban, amelyet a Kreml hivatalosan "örmény belügynek" nevez. Karapetján telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel egyetértettek abban, hogy a válságot kizárólag az alkotmány keretei között, a 2017 áprilisában megtartott legitim parlamenti választások eredménye alapján lehet rendezni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?