Elveszíthetik ukrán állampolgárságukat azok, akik részt vesznek más országok választásain

A parlamentnek sürgősséggel benyújtott 8297. számú törvénytervezet értelmében megszüntetnék azok ukrán állampolgárságát, akik részt vesznek más országok választásain, illetve ki- és belépéskor az országhatáron, valamint Ukrajna területén külföldi útlevelet használnak – írja a Kárpátalja.ma a Zakarpattya Online információi alapján.

Bár a Petro Porosenko elnök által jegyzett tervezet elsődleges célpontjai azok a krími lakosok, akik részt vesznek az oroszországi választásokon, a törvény többek között azokra a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarokra is hatással lesz, akik szavaznak a magyarországi választásokon, illetve külföldi utazások esetén a magyar útlevelüket használják.

A törvénytervezet szerint az ukrán állampolgárság megszüntetéséhez vezetne az, ha valaki él a külföldi állampolgárság által biztosított választó- vagy egyéb jogával, teljesíti a külföldi állampolgárságból fakadó kötelezettségeit, amit alátámasztanak az adott ország állami vagy helyi önkormányzati szerveinek publikus nyilvántartásaiban vagy hivatalos kiadványaiban és weboldalain szereplő adatok.

Az országhatár külföldi útlevéllel való átlépésének, vagy az okmány országon belüli használatának is hasonló következménye lenne, amennyiben ezt rögzíti a határőrszolgálat vagy más ukrán állami szerv.

A Népszava figyelmeztet: Ukrajna jogrendje eddig sem engedélyezte a kettős állampolgárságot, de nem is szankcionálta.

(Címlapi illusztráció forrása: 24.hu)

Kapcsolódók

Kimaradt?