„Ne nevezd rakétaembernek” – segítenek Trumpnak az észak-koreai látogatás előtt

Közeledik egymáshoz az USA és Észak-Korea: nemsokára találkozik egymással a két ország vezetője. Ezt megelőzően Trumpnak üzenik szakértők, hogyan viselkedjen majd.

Trump és Kim Dzsongun túl van már néhány sértegetésen és fenyegetőzésen is: tavaly például Trump beszélt Észak-Korea megsemmisítéséről, majd néhány napra rá, majd a távol-keleti roszág diktátora fenyegette meg Amerikát.

Az sem sokat segíthet, hogy Trump nemrég bejelentette az esedékes találkozóról: "ha nem gyümölcsözőek a tárgyalások Kim Dzsong Unnal, akkor otthagyom". Így aztán szakértők üzennek neki, hogy milyen szabályokat volna érdemes betartania és mire kell odafigyelni.

Hyeonseo Lee észak-koreai disszidens és író szerint az ország vezetése "mindig furfangos", hozzászoktak ehhez az elmúlt hét évtizedben. A nukleáris leszerelés megtörténéséig nem szabad felhagyni a szankciókkal – a korábbi amerikai kormányzás engedékenysége nem hatékony, mondta az író. Trump pedig semmiképp sem szabad "rakétaembernek" hívja Kim Dzsongunt – tette hozzá.

John Everard, a diktatúra korábbi brit nagykövete szerint arra érdemes odafigyelnie, hogy megpróbálják majd ők diktálni a napirendet és időnként megváltoztatni a beszélgetések időpontját, csak hogy összezavarják. Figyelnie kell arra, hogy is, hogy a nukleáris leszerelés fogalmát másként fogják értelmezni, mint ő. Egy megállapodás pedig csak akkor számít annak, ha a korei fél ki is mondta ezt, de még ekkor sem biztos a döntés – magyarázta. Egyszerre kell felmutatni a szankciókat és ösztönzőket is a tárgyalás során, emelte ki a volt nagykövet.

Michael Jackson, Celine Dion, Titanic

James Finnerty utazási szakértő azt tanácsolja: ne Észak-Koreaként emlegesse az országot, hanem Koreai Népi Demokratikus Köztársaságként – mert ha nem is sértő számukra az előbbi, de az utóbbi megnevezés arra céloz, hogy ők a teljes félsziget urai.

A szakértő szerint érdemes kis csevegésbe bocsátkozni a találkozás elején: a Titanic című film, Celine Dion és Michael Jackson is népszerűek az országban.

Címlapi illusztrációnk forrása: gfycat.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?