Egyeztetések sorozatát indította el az MKP szlovák ellenzéki pártokkal

Hosszú távú együttműködés megalapozásának céljával kerekasztal-egyeztetések sorozatába kezdett a Magyar Közösség Pártja (MKP) három szlovák ellenzéki párttal, az első találkozót a felvidéki magyar párt pozsonyi székházában tartották pénteken.

Az első találkozón a pozsonyi parlament két legerősebb ellenzéki pártjának, a liberális Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) és az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű csoportosulásnak, illetve két nagy múltú, de jelenleg parlamenten kívüli pártnak, a Kereszténydemokrata Mozgalomnak (KDH) és az MKP-nak a vezetői vettek részt.

„Azt gondoljuk, hogy megfelelő platformot kell létrehozni arra, hogy az MKP, az SaS, az OLaNO és a KDH - mint a leendő kormánykoalíció alapjai - megbeszélhessék az alapvető politikai és társadalmi kérdéseket” – jelentette ki Menyhárt József, az MKP elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet az egyeztetés után annak résztvevői együtt tartottak. A felvidéki magyar párt elnöke történelmi jelentőségűnek minősítette a találkozót, rámutatva: hogy a magyar párt székházában került sor az első olyan találkozóra, amelynek célja, hogy a szlovákiai jobboldal "alternatívaként jelenhessen meg." Utóbbival vélhetően arra célzott, hogy Szlovákiában a jobboldal fragmentáltsága lehet az egyik ok, amiért a jobboldali politika már több választási ciklus óta nem tudott hatalomra kerülni, illetve abban tartósan megmaradni.

Menyhárt József  az MTI kérdésére azt mondta: terítékre kerültek olyan területek is, amelyen nem terveznek együttműködést, ilyen például az ősszel sorra kerülő helyhatósági választás is, azon saját erőből szeretnének jól szerepelni.

Richard Sulík, az SaS elnöke az együttműködés kapcsán rámutatott: Szlovákiában legkésőbb 2020-ban parlamenti választást tartanak, addig versenyben lesznek a voksokért, de fontos, hogy ez a verseny tisztességes legyen, s a most kezdett együttműködés koalíciós szerződéssé válhasson. Igor Matovic, az OLaNO elnöke jó kezdetnek nevezte a találkozót - mint mondta - a "demokratikus ellenzék" így üzenhet választóinak, hogy mit is kínál majd a választások után. Alojz Hlina, a KDH elnöke ugyancsak szükségesnek minősítette a találkozót, amit úgy írt le, mint lehetőséget a közös elképzelések keresésére.

Menyhárt József szerint a pénteki kerekasztal-találkozó az "első lépés" volt az együttműködés lehetőségeinek a keresése útján, s hasonló találkozókra a jövőben egy-két havonta kerülhetne sor. A következő egyeztetés vendéglátója az OLaNO lesz, ennek időpontját még nem pontosították.

Szlovákiában a tényfeltáró újságíró, Ján Kuciak és barátnője meggyilkolása után kialakult belpolitikai válság és az annak következményeként kikényszerített széleskörű kormányátalakítás kölcsönzött új lendületet a törekvéseknek, hogy erősítsék együttműködésüket az ellenzék pártjai, amelyek az elmúlt két kormányzati ciklusban az állandósult kormánykritika ellenére nem igazán voltak képesek átütő politikai eredményeket elérni.

Kapcsolódók

Kimaradt?