Grillónak sem koalíciós, sem szakértői kormány nem kell

A koalíciós után a szakértői kormányt is elutasította kedden Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére, egyre feszültebbé téve az olasz választások után kialakult patthelyzetet.

"Szakértői kormány nem létezik, csak politikai. A szakértői kormány fügefalevél, mely mögé a politika bújik felelősége eltakarására!" - írta keddi blogjában (beppegrillo.it) Grillo, határozott nemet mondva arra, hogy az M5S egy esetleges szakértői kormányt támogasson. grilloGrillo hozzátette, hogy szerinte a második világháború óta a Mario Monti vezette szakértői csapat volt a "legpolitikusabb olasz kormány".

A legnagyobb párttá előlépett M5S vezére korábban kizárta a koalíció lehetőségét a balközéppel is. Grillo az egyetlen járható útnak azt tartja, hogy az M5S kerüljön kormányra a mozgalom programpontjainak azonnali megvalósításával.

Az M5S már megválasztotta frakcióvezetőit: a párt szenátusi csoportját Vito Crimi, a bresciai bíróság jogi asszisztense vezeti, a képviselőházit pedig Roberta Lombardi, aki jogi végzettséggel eddig belsőépítészként dolgozott. A civilek bejelentették, hogy negyedévente új frakcióvezetőket neveznek ki.

A kiút nélkülinek tűnő belpolitikai helyzetben a sajtó szerint Giorgio Napolitano államfő első próbálkozásként Pierluigi Bersanit, a Demokrata Párt (PD) főtitkárát bízza majd meg a kormányalakítással. Ha ez kudarcba fullad, akkor Napolitano szakértői kormányt szorgalmazhat, amelyet akár Monti is vezethetne. Az esetleges szakértői kormány élére esélyesek között emlegetik a jelenlegi ügyvivő belügyminisztert, Annamaria Cancellierit és Vincenzo Visco közgazdászt is. beppegrillogenova

"Szakértői kormány helyett jobb, ha visszamegyünk szavazni" - szögezte le Stefano Fassina, a PD gazdasági felelőse. A balközép párt vezetősége szerdán egyeztet arról, érdemes-e belevágnia a kormányalakításba.

"Az olaszok 60 százaléka a bal- és jobbközépre szavazott, ezek kormányozzanak"- szorgalmazott nagykoalíciót Renato Brunetta, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) politikusa.

A megoldásra várva Monti külön-külön megbeszélésre hívta Bersanit, Grillót és Angelino Alfano PdL-főtitkárt az olasz és európai politikai kérdések egyeztetésére a március közepi EU-csúcs előtt.

Kimaradt?