Politikai lejáratás Vaclav Klaus felségárulási ügye?

Václav Klaus cseh államfőnek meggyőződése: a parlament felsőházának a hétfői döntése, hogy a rendkívül széleskörű amnesztia miatt felségárulással vádolja meg az alkotmánybíróságon, lényegében politikai ügy, és kísérlet az ő lejáratására.

"Nem akarok olajat önteni a tűzre, nem akarok erős szavakat használni, de meggyőződésem, hogy ebben az ügyben nem a felségárulásról van szó. Ez egy kísérlet politikai lejáratásomra" - jelentette ki Klaus keddi prágai sajtóértekezletén, amikor bemutatta a tavalyi, utolsó elnöki éve beszédeinek, előadásainak, cikkeinek kötetben most megjelent gyűjteményét.klaus

A köztársasági elnök azt mondta, szomorú, hová süllyedt a cseh politika középső vonala. Szavai szerint a szenátus alkotmánybírósági beadványa "kicsúcsosodása a cseh politika ezen mélyrepülésének".

A cseh szenátus által elfogadott beadványt a 81 tagú felsőház rendkívüli, zárt ajtók mögötti ülésén hétfő délután 38 szenátor támogatta, míg 30 szenátor ellene szavazott.

A politikusok korábban hazaárulást emlegettek, de kiderült, hogy ez a fogalom az egyszerű polgárokra vonatkozik. Arra az esetre, ha az államfő az elkövető, a cseh jogszabályok szerint külön fogalom, a felségárulás vonatkozik.

A Cseh Köztársaság történetében ez az első eset, hogy az államfőt hivatalosan felségárulással vádolják.

A döntés oka, hogy a felsőháznak nem tetszik az államfő rendkívül széles körű újévi közkegyelme, illetve hogy a mai napig nem írta alá a Lisszaboni Szerződés kiegészítését az európai mentőövről, vagy nem volt hajlandó időben kinevezni új alkotmánybírósági bírákat, amivel veszélyeztetet a testület működését.

A hatályos törvények szerint felségárulásnak az számít, ha a köztársasági elnök az ország szuverenitása, területi épsége, valamint demokratikus rendje ellenében cselekszik. Amennyiben a vádat az alkotmánybíróság megalapozottnak találja és elismeri, az államfő elveszíti tisztségét, s jogosultságát, hogy erre a tisztségre újra jelöltesse magát. Az elítélt államfő ugyanakkor elveszíti jogosultságát fizetésére és minden járadékára.

Václav Klaus második ötéves mandátuma csütörtökön jár le.

A közvélemény leginkább azt kifogásolja, hogy Klaus olyan személyeknek is amnesztiát adott, akik ellen súlyos, hatalmas összegű korrupciós bűnügyek miatt folyt eljárás. A kegyelem következtében a megkárosítottak tízezreinek már semmi lehetőségük nincs kártérítésben részesülni.

Milos Zeman megválasztott cseh államfő, aki több ízben is nyíltan bírálta az amnesztiát, a Tyden című hetilapban hétfőn megjelent interjújában ismét azt mondta, hogy az nem hazaárulás, hanem hiba volt. A szenátus kezdeményezését "hisztérikus reakciónak" minősítette.

Petr Necas miniszterelnök a múlt héten egy prágai sajtóértekezleten az "emberi gyarlóság" megnyilvánulásának minősítette a szenátorok kezdeményezését.

Klaus mandátuma március 7-én jár le, Zeman megválasztott elnök hivatalos beiktatására március 8-án kerül sor.

Kimaradt?