Berlin megkérdőjelezi Románia jogállamiságát

Berlin azért ellenzi Románia schengeni csatlakozását, mert aggályai merültek fel az ország jogállamiságával kapcsolatban. Ezeket az aggályokat az EU több tagállama is osztja – közölte kedden a bukaresti német nagykövetség a német álláspontot tolmácsolva.

Az állásfoglalást két nappal azután látott napvilágot, hogy a német belügyminiszter egy lapinterjúban bejelentette: Németország egyelőre elutasítja Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, és vétót emel, ha a két ország ragaszkodik a szavazáshoz az uniós belügyminiszterek csütörtöki tanácskozásán.

Victor Ponta kormányfő erre úgy reagált: tudomása szerint a csatlakozás újabb halasztása a román munkaerő, valamint a romániai cigány kisebbség tagjainak a migrációja miatt merült fel, amit "legitim" problémának nevezett.1155856125

„Románia és Bulgária schengeni csatlakozása továbbra is a szövetségi kormány egyik fontos célkitűzése. Ehhez azonban teljesülniük kell a technikai és közigazgatási feltételeknek, illetve a jogállamiság kritériumainak. A határellenőrzés megszüntetésével a tagállamok nagy felelősséget vállalnak schengeni partnereikkel szemben" – olvasható a nagykövetség közleményében.

Az állásfoglalás szerint Németország nem a román állampolgárok szabad mozgását ellenzi, hanem azt kérdőjelezi meg, hogy Románia képes megőrizni az EU határait a nem uniós állampolgárok törvénytelen határátlépésétől. „A román igazságszolgáltatásról szóló jelentés szerint Románia eredményeket ért el a jogállamiság és a korrupció elleni küzdelemben, ám vannak még hiányosságok ezen a téren" – emlékeztet Németország bukaresti diplomáciai képviselet.

Crin Antonescu szenátusi házelnök erre úgy reagált: Románia jogállam és ezt egyetlen EU-s nagykövet sem tagadhatja.

Kimaradt?