Trump a szíriai vegyi támadásról: „Nagy ára lesz ennek”

Donald Trump amerikai elnök vasárnap megtorlással fenyegetette a damaszkuszi vezetést a kelet-gútai városhoz tartozó Dúma ellen végrehajtott, a szíriai ellenzéki aktivisták és mentést végző szervezetek állítása szerint vegyi támadás miatt.

Trump a Twitteren azt írta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnöknek "nagy árat kell fizetnie" a civilek ellen véghez vitt "esztelen vegyi támadásért". Az amerikai elnök ugyanakkor nem szolgáltatott bizonyítékot a szíriai ellenzéki csoportok állításának alátámasztására, hogy valóban mérges gázt vetettek volna be Dúmában.

Trump mikroblogján Iránt és Oroszországot, illetve Vlagyimir Putyin államfőt hibáztatta azért, mert támogatják a szíriai rezsimet. "Nagy ára lesz ennek" - fűzte hozzá Trump. Az amerikai elnök a Twitteren sürgette, hogy azonnal tegyék lehetővé az orvosi segítségnyújtást a térségben, illetve a történtek kivizsgálását.

Bassár el-Aszad kormánya tagadja, hogy vegyi támadás történt volna. A szembenálló szíriai feleket békítő orosz központ szóvivője pedig valótlannak nevezte azokat a híreszteléseket, miszerint a szíriai hadsereg vegyi fegyvert vetett volna be a militánsok ellen.

Az al-Dzsazíra pánarab televíziós hírcsatorna szombati jelentésében azt állította, hogy legalább negyven ember halt fulladásos halált a Damaszkusz melletti térség legnagyobb városában, Dúmában, egy vegyi támadás következtében.

Kapcsolódók

Kimaradt?