Becslés: az erdélyi magyarok 80 százaléka adta le a szavazatát

Értesüléseink szerint nyolcvan százalék körüli lehet azoknak a regisztrált erdélyi magyaroknak a becsült aránya, akik szavaztak magyarországi választásokon.

Mint ismert, a választásokra 378 ezer a külhoni magyar regisztrált, közülük becslések szerint 230-240 ezer lehet erdélyi magyar szavazó. A Maszol birtokában lévő adatok szerint 180-195 ezer azoknak száma, akik leadták szavazatukat Erdélyből. Ez a szám a magyar állampolgársággal rendelkező, regisztrált erdélyi magyarok 80 százaléka.

Az elmúlt hetekben az RMDSZ mintegy 100 ezer erdélyi magyarnak segített a levélszavazatok leadásában; postán keresztül legkevesebb 30 ezren szavaztak, a konzulátusokon több mint 10 ezer ember adta le a levélszavazatát. A maradék 40-55 ezer erdélyi szavazó az egyházak, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt segítségével adta le szavazatát.

Korábban Barna Gergő szociológus a Maszolnak azt nyilatkozta: az erdélyi magyarok szavazatai két parlamenti mandátumról dönthetnek a magyarországi választásokon. 

Kapcsolódók

Kimaradt?