Egy szíriai vegyifegyveres támadásnak 70 áldozata van

Legalább hetven ember halt fulladásos halált a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térség legnagyobb városa, Dúma ellen végrehajtott vegyi támadás következtében - állította szombati jelentésében az al-Jaazira pánarab televíziós hírcsatorna helyi mentőcsapatok beszámolóira hivatkozva. A támadást független forrás még nem erősítette meg, az állami média pedig a vegyi támadás tényét is tagadja.

A szíriai lázadók utolsó erődítményeként szolgáló városban a Fehérsisakosok (White Helmets) nevű híres szíriai mentőcsapat tagjai segédkeznek a mérgezést szenvedett túlélők ellátásban. A csapat tagjai holttestek fotóit mutatták a sajtónak, az áldozatok között sok gyermek is van. A Fehérsisakosok szerint civil lakosok százai szenvedtek mérgezést a vegyi támadás következtében, egy helyi önkéntes orvos elmondta, hogy csaknem ezer ember légzési nehézségekkel küszködik. A halottak száma emelkedhet.

A SANA szíriai hírügynökség jelentése szerint nem is történt vegyi támadás, e forrás szerint az erről szóló hírek a lázadók által terjesztett "koholmányok", melyek célja megállítani a kormányerők nyomulását. 

Pénteken több nap után először ismét összecsapások voltak Dúma térségében. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet szerint a szíriai légierő - orosz támogatással - mintegy negyven csapást mért a városra és környékére, ennek következtében 27 ember, köztük öt gyerek életét vesztette, többtucatnyian megsebesültek. A szíriai állami televízió megerősítette, hogy megtorló csapásokat mértek a lázadókra, mert ők előzőleg rakétával támadták meg a főváros több kerületét, és megöltek két lakost.

Szombaton a szíriai orosz békéltetőközpont parancsnoka közölte, hogy a Dzsejs al-Iszlám iszlamista lázadószervezet újraindította hadműveleteit a szíriai kormányerők ellen, miután új vezetők vették át a hatalmat benne.

Dúma a kelet-gútai térségben fekszik, és a lázadók évek óta lőtték onnan Damaszkuszt. A kormányerők orosz légi támogatással február 18-án offenzívát indítottak ellene. Március 5-én az orosz békéltetőközpont megállapodást kötött Abu Humammal, a Dzsejs al-Iszlám egyik korábbi - immár félreállított - vezetőjével a békés lakosság, a lázadók és családtagjaik elszállításáról a szomszédos Aleppó tartományba. Azóta több mint 33 ezer ember - jórészt polgári lakos - hagyta el a várost.

Kapcsolódók

Kimaradt?