Bartók örököse is tiltakozik az MSZP kampányfilmje miatt

Bartók Béla szerzői jogainak magyarországi örököse is tiltakozik az MSZP kampányfilmje miatt, és annak nyilvánosság elöli visszavonását követeli Mesterházy Attila pártelnöktől. Puskás Ferencné, a világhírű magyar labdarúgó özvegye hétfőn szintén tiltakozását fejezte ki a film miatt.

Vásárhelyi GáborVásárhelyi Gábor az MSZP elnökének címzett nyílt levelében, amelyet hétfő délután azt MTI-hez is eljuttatott, azt írta: "mély megdöbbenéssel és felháborodással vettem tudomást arról, hogy az Ön által vezetett pártnak a napokban megjelentetett politikai kampányfilmjében (Magyarország ma) Bartók Béla nevét és fényképét napi politikai érveik alátámasztására használták fel".

Vásárhelyi Gábor azt írta: az a politikai csoportosulás, amely a közelmúltban nyíltan hangoztatta azt a véleményét, hogy a Bartók Béla szülőhelyén élőket nem tekinti automatikusan magyar állampolgárnak - és politikusai ezzel azt mondták ki, ha Bartók Béla ma születne Nagyszentmiklóson, akkor az MSZP szerint nem lenne magyarnak tekinthető -, "akkor se nyúljon a mai határainkon kívül született valóban nagy magyarok nevéhez, ha ez éppen a mai politikai céljainak megfelelne".

Bartók Bélát életében több alkalommal is próbálták belerángatni a napi politikai élet csatározásaiba, de "ő maga mindig (...) távol tartotta magát a napi politikától" - olvasható a levélben.

bartokA dokumentumban az áll: Bartók Béla hamvait két fia mindaddig nem hozta haza Magyarországra, "amíg hazájában az önök felvállalt politikai elődpártja által fenntartott diktatúra uralkodott", és a hamvakat nem a munkásmozgalmi panteonban, hanem a Farkasréti temetőben helyezték végső nyughelyre.

"Ne bolygassák békés nyugalmát azzal, hogy saját céljaikra a politikába rángatják" - írta Vásárhelyi Gábor.

A zeneszerző szerzői jogainak magyarországi örököse azzal zárta a levelét: "határozottan követelem, hogy azt a kampányfilmet, melyben Bartók Béla szerepel, azonnal vonják vissza a nyilvánosság elől!".

Az RTL Klub vasárnap közleményében tudatta az MTI-vel, hogy szerzői jogsértés miatt levélben fordult az MSZP-hez, mert a párt Magyarország ma címmel bemutatott filmjében engedély nélkül használt fel részleteket a kereskedelmi csatorna híradójából.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: szabályszerűen jártak el, amikor a párt húszperces kisfilmjében felhasználták a kereskedelmi csatorna híradójának részleteit. Álláspontjuk szerint a közösségi videomegosztó portálon bárki szabadon felhasználhatja a felvételeket, ha megjelöli a forrását, és ennek ők eleget tettek, mert, mint fogalmazott, egyértelműen és jól látszik, hogy a filmhez használt képanyagok mely televíziótól származnak.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) közleménye szerint a TEK-től sem kért engedélyt az általuk készített felvételek felhasználásához az MSZP.

A híradásokban megjelent, hogy a Magyar Szocialista Párt egy új kampányfilmet mutatott be, amelyben a TEK felvételei is megjelennek, a párt által felhasznált filmrészletek korábban a magyar rendőrség www.police.hu weboldalán közzétett felvételek képkockái - írták.

Hangsúlyozták, hogy "az elfogásokról szóló kisfilmek minden esetben a Terrorelhárítási Központ tevékenységéről szóló beszámolók, melyek az emberek hiteles tájékoztatása érdekében készülnek, és nem politikai célokat szolgálnak".

A húszperces kisfilmet vasárnap mutatta be Mesterházy Attila. Elmondta: a film Magyarország ma elnevezésű kampányuk része. A kampányfilmben egyebek mellett az hangzik el, hogy Orbán Viktor kormányzása tönkretette az országot, a kormánypropaganda pedig elszakadt a valóságtól.

Kimaradt?