Állampolgárságot kapott a szerbeken segítő afgán fiú

Megkapta a szerb állampolgárságot egy afgán fiú és a családja, A 11 éves, tehetséges Farhad Nuri emberségével is lenyűgözte a helyi közösséget. Tavaly Farhad menekülttáborban élt, festményeit pedig eladta és a pénzzel beteg szerbiai gyerekeknek segített – mondta Ana Brnabic miniszterelnök.

"Nagyon boldog vagyok, hogy a kormány nevében szerb állampolgársággal ajándékozhatom meg ezt a családot, amely önhibáján kívül került nehéz helyzetbe. Örülök, hogy Szerbia megmutatta humánus arcát a migrációs válság alatt" – mondta a kormányfő. "Fontos, hogy társadalmunk nyisson a bajbajutottak felé, és lehetővé tegyük számukra, hogy otthont és élhető jövőt találjanak."

Farhad családjával érkezett az ünnepségre, két fiú testvérével sport- és rajzeszközökkel kaptak.

Vladimir Cucic, a kormány menekültügyi biztosa szerint az állam lakhatást és nyelvórákat biztosít a családnak, ezzel is segítve foglalkoztatási esélyeiket. "Az állampolgárság megszerzése az első és legfontosabb lépés a szerbiai integráció felé."

A belügyminisztérium szerint 3600 közel-keleti és afrikai migráns tartózkodik Szerbiában, a legtöbben Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

Kapcsolódók

Kimaradt?