Termőföldeket osztanának szét Ukrajnában

Az ukrán kormány indítványozta, hogy félmillió hektár termőföldet adjanak olyan gazdák tulajdonába, akik jelenleg is földművelést folytatnak - jelentette be Volodmir Hrojszman kormányfő a kabinet szerdai ülésén.

A törvényjavaslatot a kormány beterjesztette a parlament elé. Az előterjesztés tartalmából a miniszterelnök egyelőre annyit ismertetett, hogy az összesen 500 ezer hektárnyi földet 23-25 ezer olyan gazdának adnák tulajdonba, akik jelenleg is művelik az adott területet, de a jelenlegi szabályozás miatt azt nem örökíthetik tovább, ami a kormányfő szerint nem igazságos.

Ukrajnában a jogszabályok szerint földterületek lehetnek állami, önkormányzati illetve magántulajdonban. Külföldiek azonban nem rendelkezhetnek termőföld-tulajdonnal. Mezőgazdasági területek bérbe adhatók, de hivatalosan nem lehet ezeket értékesíteni. 2001 óta ugyanis földeladási moratórium van érvényben az országban, amelyet tavaly decemberben újabb egy évvel, 2019-ig meghosszabbított a parlament.

Ukrajna legfőbb hitelezőjének, a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) korábban arra tett ígéretet, hogy 2018-tól megszünteti a termőföld eladásának moratóriumát, így az állami földek privatizációjának tilalmát is. Ez egyben az IMF egyik feltétele is a kölcsönök további folyósításához. Az ország másik hitelezője, a Világbank szintén a moratórium feloldását sürgette Kijevnél egy tavaly októberben kiadott közleményében.

A moratórium fenntartására a kormányzat szerint azért volt szükség, hogy ez idő alatt a jogalkotás szintjén megszülethessenek a termőföld forgalmazására vonatkozó szabályozások.

Az ukrán állami statisztikai hivatal 2016-os adata szerint Ukrajnában mintegy 42,7 millió hektár a mezőgazdasági földterület.

Kimaradt?