A FUEN becslése szerint kigyűlt a Minority SafePack 1 millió aláírása

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) becslése szerint összegyűlt a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés nyilvántartásba vételéhez szükséges 1 millió aláírás.

A páneurópai szervezet csütörtöki közleménye szerint az Európai Bizottság által létrehozott onlájn aláírási felületen keresztül gyűjtött aláírások és a papíralapú támogatások összesítése meghaladta ugyan a szükséges 1 millió aláírást, viszont ez utóbbiakat még nem ellenőrizték le a FUEN munkatársai. „Ezért mindenkit emlékeztetni szeretnénk, hogy nem beszéhetünk hivatalos eredményről, csak becslésről” - hangsúlyozza a FUEN angol, német és magyar nyelvű közleménye.

Amúgy az 1 millió aláírás már napokkal ezelőtt alágyűlhetett, viszont ezt az információt akkor a Maszol érdeklődésére Vincze Loránt FUEN-elnök arra hivatkozva „embargóztatta”: nem szeretnék az aláírásgyűjtő csapatok lelkesedését lelohasztani azzal, hogy már elérték a célt. „Szeretnénk elérni az 1,2 milliót, hogy biztonságban legyünk és van 4-5 ország ahol valós esély mutatkozik arra, hogy kigyűljön a kvóta” - magyarázta. 

Mint ismert, ahhoz, hogy az EB nyilvántartásba vegye az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és az RMDSZ által indított polgári kezdeményezést 2018. április 3-ig minimum 1 millió aláírásnak kell összegyűlnie. További feltétel, hogy a kezdeményezés aláíróinak legalább 7 uniós tagállamból kell érkezniük, a Brüsszel által megállapított lakosságarányos kvóta szerint. Az utóbbi feltételt 10 országban - Románia, Magyarország, Szlovákia, Lettország, Spanyolország, Horvátország, Dánia, Bulgária, Litvánia és Szlovénia - teljesült. Valós esély mutatkozik még a kvóta átlépésére Olaszországban, Ausztriában és Lengyelországban.

Április 3-ig itt lehet aláírni a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést. 

Egy nappal az aláírásgyűjtő akció lezárása után, szerdán, április 4-én az európai ernyőszervezet székhelyén, a németországi Flensburgban, illetve Kolozsváron, az RMDSZ székházában ismertetik a végleges adatokat a szervezők. Az eseményt élőben közvetíti a Minority SafePack Facebook-oldala.

A FUEN megítélése szerint az Európai Unióban a nemzeti kisebbségek védelmében gyűjtött nagy számú aláírás egy markáns üzenetet fogalmaz meg: az Európai Uniónak el kell ismernie és védenie kell az őshonos kisebbségeket és nyelvi csoportokat. A kezdeményezés sikere túlmutat a FUEN tagszervezetein, a valós nyelvi és kulturális sokszínűséget óhajtó polgárok európai mozgalmává vált.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök így nyilatkozott az 1 millió aláírás összegyűltéről.

Kapcsolódók

Kimaradt?