Zavargások törtek ki Barcelonában a volt katalán elnök letartóztatása miatt

Utcai összecsapások törtek ki Katalónia fővárosában a hírre, hogy Németországban elfogták Carles Puigdemont volt elnököt.

Tüntetők ezrei gyűltek össze a belvárosban, és megpróbáltak a spanyol kormány katalóniai főképviselőjének a székhelyére menni. A rendőrség az útjukat állta, a tüntetők erővel próbáltak áttörni a sorfalon. A dulakodás közben a rohamrendőrség botokkal verte a tömeget.

Az első jelentések nem szólnak sérültekről. Szombat éjjel már voltak hasonló összecsapások Barcelonában; akkor két tucatnyian sérültek meg.

Puigdemont hétfőn jelenik meg a bíróság előtt, ahol döntenek a kiadatásáról. A spanyol legfelsőbb bíróság 13 függetlenségpárti politikus ellen emelt vádat lázadásért, ezért 30 év börtön szabható ki. Öten előzetes letartóztatásban vannak, köztük Jordi Turull katalán elnökjelöltet, aki arra készült, hogy megpróbálja megszerezni a katalán parlament támogatását elnökké választásához.

Puigdemont a leváltása után ment Belgiumba. Szombaton finnországi látogatásáról indult vissza, a német-dán határ átlépése után fogták el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?