FRISSÍTVE - Tűzvész Oroszországban: 64-en meghaltak, 16 ember eltűnt

FRISSÍTVE: Hatvannégyen életüket vesztették, 44-en megsérültek a dél-oroszországi Kemerovo egyik üzletközpontjában kitört tűzben, 16 ember sorsa nem ismert - közölte éjjel az operatív tűzoltó-parancsnokság újabb összesítésében.

Hatvannégyre nőtt a vasárnapi kemerovói tűzvész halálos áldozatainak száma - közölte hétfőn Vlagyimir Pucskov, a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős orosz minisztérium vezetője.

Tizenhat ember sorsa továbbra is ismeretlen. Pucskov szerint a dél-szibériai városban bekövetkezett katasztrófa miatt 44-en szorultak orvosi segítségre, közülük 10 embert kórházban kezelnek, kettejük állapota nagyon súlyos. Mindketten a harmadik emeletről ugrottak ki, az életüket mentve. Egyiküknek, egy 11 éves fiúnak a húga és a szülei odavesztek a tragédiában.

A korábbi hírek 37 halottról szóltak. A reggel pontosított adatok szerint 27 ember sorsa még ismeretlen, éjjel még 40 gyerek hollétéről nem volt információ. A TASZSZ szerint 13 holttestet a bevásárlóközpont mozijában találtak meg. Korábbi jelentések szerint két vetítőterem födémje beomlott.

Szemtanúk szerint a bevásárlóközpontban nem lépett működésbe a tűzjelző berendezés. Amikor az emberek észrevették, hogy baj van, hatalmas pánik tört ki. A tűz okának megállapítására az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított, és büntetőeljárást kezdeményezett - írja az MTI. Az Interfaxot egy névtelenül nyilatkozó illetékes arról tájékoztatta, hogy a szakemberek egy vezeték meghibásodását tartják a tűz legvalószínűbb okának, de más lehetséges verziókat is mérlegelnek. Ilyen például az az értesülés, miszerint a gyerekek által használt trambulinszobából kezdtek el terjedni.

A tragédia miatt Kemerovo megyében rendkívüli állapotot hirdettek ki, és Vlagyimir Pucskov, a rendkívüli helyzeteket kezelő minisztérium vezetője a helyszínre utazott.

Eloltották a tüzet, de sűrű a füst

A rendkívüli helyzet felszámolásával foglalkozó operatív parancsnokság tájékoztatása szerint a kemerovói üzletközpontban vasárnap kitört tűzet eloltották, de odabent még sűrű a füst.

A tűzoltók locsolják az izzó épületszerkezeteket, hogy ne kapjanak újra lángra. Hozzáláttak a romok eltakarításához, hogy hozzáférhessenek azokhoz a helyiségekhez, ahol esetleg túlélőket találhatnak. Hegyi mentők is segítik a tűzoltók munkáját. Az épület 1,6 ezer négyzetmétere égett.

Pucskov szerint csak hétfő este hat órára fejezik be a kutatás első szakaszát, és egy napon belül - az épület állagának felmérése után - hozzálátnak a romok eltakarításához. Annak az esélye - a hatóságok szerint, hogy találnak még túlélőket, szinte lehetetlen.

Aman Tulejev, a Kemerevói terület kormányzója azt mondta, hogy minden elhunyt családja egymillió rubelt kap, két halott hozzátartozó esetén kétszer annyit. A hozzátartozók pszichológusoktól kapnak segítséget a tragédia feldolgozásához.

Hajnali hírügynökségi értesülések szerint a tűzvésszel összefüggésben őrizetve vettek három embert, köztük az üzletközpont igazgatóját is.

Kapcsolódók

Kimaradt?