Kereskedelmi háború: Kína visszavág Trumpnak

Világvége hangulat alakult ki a világ piacain, miután pénteken életbe lépett az a rendelet, amely súlyos védővámot szabott ki az Egyesült Államokba importált acél- és vámtermékekre.

A kelet-ázsiai tőzsdeindexek meredeken zuhantak, különösen a kínai kitettséggel rendelkező vállalatok részvényeit érintette rosszul a pánik. Az európai tőzsdék is csökkenéssel nyitottak, a legnagyobb európai vállalatok részvényeit összesítő Stoxx Europe és a londoni tőzsde indexe is folytatta az esést.

Annak ellenére is rossz a hangulat Európában, hogy az Európai Unió az utolsó pillanatban mentességet kapott az intézkedés alól. Kína azonban nem, és Peking, ahogy az várható volt, be is jelentette, hogy hárommilliárd dollár értékű amerikai importtermékre tervez vámot kivetni, hogy kiegyensúlyozza  a washingtoni intézkedést.

Bár Trump korábban azt ígérte, hogy kivétel nélkül minden országra vonatkozni fog a vámfizetési kötelezettség, a szigor sokat enyhült. Mexikó és Kanada - az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) másik két részes tagállama - már az elnöki nyilatkozatokban mentességet kapott, és minden más ország, illetve szervezet is tárgyalást kezdeményezhetett róla.

A két szomszédos országon kívül az Európai Unió, Argentína, Ausztrália, Brazília és Dél-Korea is a kivételezett körbe tartozik egyelőre, legalábbis mindaddig, amíg folynak a tárgyalások a végleges egyezségről.

Az Egyesült Államok szövetségesei és vetélytársai egybehangzóan a szabadkereskedelem elleni szabályszerű támadásnak és egyértelmű protekcionista fordulatnak minősítették Trump elnök döntését a védővámok bevezetéséről. Az Európai Unió és Kína különösen nehezményezte azt, hogy az amerikai elnök nemzetbiztonsági okokra hivatkozott döntésében.

Kapcsolódók

Kimaradt?