Orosz sajtóorgánumok bojkottálják a parlamentet

Bojkottot hirdetett meg az orosz parlament alsóháza ellen több orosz sajtóorgánum, miután a duma etikai bizottsága úgy döntött, hogy "nem sértette meg a magatartási szabályokat" Leonyid Szluckij, a külügyi bizottság elnöke, akit három újságírónő szexuális zaklatással vádolt meg.

Az RBK médiaholding, az Eho Moszkvi rádióadó, a Dozsgy és az RTVi televízió visszahívta parlamenti tudósítóit, a Kommerszant című gazdasági napilap pedig megszakította együttműködését Szluckijjal is. Az érintett sajtóorgánumok függetlenek, vagy független hangvételűek.

Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma elnöke csütörtökön közölte, hogy a házból visszahívott újságírók akkreditációját és belépőik érvényességét felfüggesztették. A házelnök szerint a médiumok vezetőségének joga van arra, hogy beszüntessék együttműködésüket a törvényhozással, mint ahogy az ő általa bejelentett intézkedések sem ellentétesek az akkreditációra vonatkozó szabályozással. Vologyin azt hangoztatta, hogy mivel az etikai bizottságban az összes frakció képviselteti magát, a zaklatási ügyet nem kell a ház plenáris ülésén is megvitatni.

A parlamenti tudósítók az Interfax hírügynökség szerint csütörtökön azt tapasztalták, hogy belépőiket összevetették a kérdéses szerkesztőségek által visszahívott újságírók névsorával.

Az RBK szerint az etikai házbizottság "gyakorlatilag normává minősítette a szexuális zaklatást, a Kommerszant pedig csalódottságának adott hangot a bizottság döntésével kapcsolatban, amely szerinte az áldozatok ellen irányul. Alekszej Venegyiktov, a Gazprom Media tulajdonában lévő Eho Moszkvi főszerkesztője a bojkotthoz való csatlakozásra szólította fel a szerkesztőségeket, és úgy vélekedett, hogy a törvényhozás alsóháza "nem veszélytelen hely" az újságírók számára, függetlenül attól, hogy melyik nemhez tartoznak.

A New York-i központú, orosz nyelvű RTVi szerint az Állami Dumával csakis Szluckij lemondása után lehet újrakezdeni az együttműködést.

A képviselők reagálása vegyes volt az újságírók bojkott-felhívására. Maga Szluckij, aki tagadja a vele szemben elhangzott vádakat, kijelentette, hogy a sajtóorgánumok szerkesztőségei érzelmi alapon hozták meg döntésüket.

Az alsóház etikai bizottságánál négyen nyújtottak be panaszt: Farida Rusztamova, a BBC orosz nyelvű adásának riportere, Darja Zsuk, a Dozsgy független tévécsatorna producere, Jekatyerina Kotrikadze, az RTVi tévécsatorna főszerkesztő-helyettese és Kszenyija Szobcsak, a Polgári Kezdeményezés volt elnökjelöltje.

Az orosz BBC honlapján közölte egy Rusztamova által készített hangfelvétel leiratát, amelyben Szluckij arra kérte, hogy legyen a szeretője. Az újságírónő azt állította, hogy a képviselő fizikailag is közeledni próbált hozzá.

Az etikai bizottság szerint Szluckij az elnökválasztási kampány idejére időzített "célzott", "megalapozatlan" és "kitervelt" támadások célpontjává vált, és nem sértette meg a magatartási szabályait. A politikus a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette Oroszországi Liberális Demokrata Párt tagja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?