Újabb előrelépést tett Szaúd-Arábia a nők szabadsága felé

A szaúd-arábiai nőknek nem kell viselniük a fejkendőt vagy a fekete, laza, földig érő abaját, az iszlám vallás szimbólumát, ha az öltözékük megfelelő és tisztelettudó - jelentette ki a királyság trónörököse a CBS amerikai televízióban.

Mohamed bin Szalmán vasárnap azt mondta, a saría által előírt törvények jól érhetőek. Eszerint a nőknek megfelelő és tisztelettudó öltözéket kell viselniük. Ez nem feltétlenül jelenti azonban a fekete abaja vagy a fejkendő viseletét.

A királyságban a 32 éves trónörökös erősödő hatalmával a női jogok is bővülnek. Korábban arról született döntés, hogy a nők részt vehetnek sporteseményeken, és nyártól autót is vezethetnek. A mélyen konzervatív muszlim királyságban a változásokat egy új, modernizáció felé hajló irányzat bizonyítékának tartják, de sokan még mindig felróják a nők jogainak korlátozását.

Egy vezető pap februárban azt mondta, hogy a nőknek szerényen kell öltözniük, de ez nem teszi szükségessé az abaja viselését. Az tisztázatlan maradt, hogy ezekkel a kijelentésekkel megváltoztak-e a női öltözetre vonatkozó előírások a királyságban. Szaúd-Arábiában szigorúan kötelező a nőknek az abaja viselete, bizonyos esetekben a haj és az arc eltakarása is. Az elmúlt években a szaúdi nők színes – világoskék, rózsaszín – abajákat kezdtek el viselni, amelyek nagy kontrasztban állnak a korábbi feketével. Az ország néhány részén gyakori a hosszú szoknya és a farmernadrág viselése is, amire nyitott abaját vesznek fel.

Kapcsolódók

Kimaradt?