Minority SafePack: Spanyolországban is kigyűlt a kvóta

Szombaton Spanyolországban is összegyűlt az a minimális aláírásszám, amely a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés érvényességének feltétele – derül ki az Európai Bizottság (EB) honlapján közzétett adatokból.

Mint ismert, ahhoz, hogy az EB nyilvántartásba vegye az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és az RMDSZ által indított polgári kezdeményezést 2018. április 3-ig minimum 1 millió aláírásnak kell összegyűlnie. További feltétel, hogy a kezdeményezés aláíróinak legalább 7 uniós tagállamból kell érkezniük, a Brüsszel által megállapított lakosságarányos kvóta szerint.

Spanyolországnak 40 500 aláírás volt a kvótája, ezt a számot szombaton sikerült átlépni. Korábban Romániában, Magyarországon, Szlovákiában és Lettországban gyűlt ki a kvóta. Ezek szerint további két tagállamban kell elérnie az aláírások számának az előírt küszöböt ahhoz, hogy az MSPI érvényes legyen.

Jelenleg Dánia áll a legközelebb ahhoz, hogy kigyűljön a 9750-es kvóta. A skandináv államban már 9 687 aláírásnál tartanak. Az MSPI honlapján található számláló szerint eddig 868 247 aláírás gyűlt össze, és 18 nap van még a határidő lejártáig.

Kapcsolódók

Kimaradt?