Párizsban ismertette Borbély az Agenda 2030 romániai eredményeit

Borbély László, a Fenntartható Fejlődési Főosztály koordinátora ez év március 14-én, Párizsban részt vett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ülésén, amelyen ismertette a fenntartható fejlődés és a fenntartható fejlődési keretprogram (Agenda 2030) gyakorlatba ültetése terén Románia által elért eredményeket.

A párizsi székhelyű nemzetközi gazdasági szervezet tanácsa évente tartja ülését és ezen részt vesznek az OECD tagállamai és partnerországai, amelyek vállalták az Agenda 2030 és a 17 fenntartható fejlődési cél gyakorlatba ültetését.

Az OECD szerint fontos a legjobb politikák kialakitása valamennyi téren a fenntartható fejlődési stratégiák sikeres megvalósitásához.

A fenntartható fejlődési célok teljesitésére hivatott cselekvési terve szerint az OECD támogatja a tag-és partnerországokat az Agenda 2030 gyakorlatba ültetése terén és egyenlő esélyt nyújt valamennyi országnak, amelyek vállalták e program megvalósitását.

Borbély László államtanácsos ismertette a Kormány Főtitkársága keretében működő Fenntartható Fejlődési Főosztály szerepét és a főosztály tevékenységét. Az államtanácsos ismételten megerősitette, hogy Románia fontosnak tartja felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe. Ez irányban a jelek pozitivak, hiszen Angel Gurria, a szervezet főtitkára úgy nyilatkozott, hogy erre remélhetőleg mielőbb sor kerülhet.

A Fenntartható Fejlődési Főosztály koordinátora kétoldalú megbeszélést folytatott Alenka Smerkoljal, a szlovéniai fejlesztési és európai kohéziós politikárt felelős miniszterrel, akivel elemezte az Agenda 2030 jelenlegi stádiumát mindkét országban.

„Ezen a téren Románia folyamatosan fejlődött, különböző akcióink vannak folyamatban, de már vannak eredményeink is. Már maga a Fenntartható Fejlődési Főosztály létrehozása egy eredmény, valamint annak a megerősitése, hogy Románia hisz a fenntartható fejlődés elveiben és vállalja az Agenda 2030 megvalósitását. Az Agenda 2030 Románia egyik prioritását képezi az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének betöltése alatt is, amelyet 2019 első felében vesz át. Ezen időszakban egy fontos találkozót szervezünk a 17 Fenntartható Fejlődési Célkitűzés témakörrel, amelyre meghivjuk az Európai Unió, a Nyugat-Balkán, valamint az Európai Unió Keleti Partnerségének és Közép-Ázsia országait”, nyilatkozta Borbély László, a Fenntartható Fejlődési Főosztály koordinátora.

Kimaradt?