Székely zászlót tűztek ki a dunaszerdahelyi városházára

Székely zászlót tűztek ki pénteken Dunaszerdahelyen a polgármesteri hivatal épületére - tájékoztatta Fiala Ilona, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) szóvivője az MTI tudósítóját.szekelyzaszlo3 „Dunaszerdahely és Székelyudvarhely testvérvárosok, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy kifejezzük szolidaritásunkat a székelyekkel" - jelentette ki Hájos Zoltán, a város polgármestere.

A zászlókitűzést három civil szervezet - a Magyar Megmaradásért, a Via Nova Ifjúsági Csoport és a Pazmaneum - kezdeményezte.

A polgármester, aki az MKP képviselője, meghívta a rendezvényre az MKP, valamint a Híd magyar-szlovák párt elnökeit is, de közülük csak Berényi József (MKP) jelent meg. Az MKP elnöke leszögezte: a székely zászló kihelyezése semmilyen törvénybe nem ütközik, ugyanakkor kifejezi az összetartozást és a szolidaritást a romániai magyar sorstársakkal.szekelyzaszlo1

„Nem is az a lényege, hanem a szolidaritás vállalása, a szimbólumok felvállalása és egymás támogatása. Dunaszerdahely önkormányzati képviselőinek is rá kellett volna bólintaniuk erre” – hangsúlyozta. Hozzátette, ismeretei szerint a székely zászló kihelyezésének Szlovákiában jogi akadálya nincs.

A parameter.sk felvidéki magyar hírportál megkérdezte Bugár Bélát, a Híd párt elnökét is távolmaradásának okáról. Elmondta, hogy abban az időpontban a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatának képviselőivel találkozik. Hozzátette, hogy ha viszont ráérne, sem venne részt az eseményen.

„Úgy gondolom, hogy semmiféle zászlóháborúba nem kell belemennünk, amelyet Németh Zsolt, az Orbán-kormány államtitkára hirdetett meg. Mindenekelőtt azért, mert már a román parlament is csaknem két hete határozott a székely zászló kihelyezéséről, tehát felesleges feszültségkeltésről van szó” – szögezte le Bugár.szekelyzaszlo2 0

A rövid ünnepség végén a néhány tucatnyi résztvevő elénekelte a magyar himnuszt, a Szózatot és a székely himnuszt.

Kimaradt?