Enyhítené a magyar-román feszültségeket Martonyi

Hétfőn Bukarestbe látogat Martonyi János külügyminiszter, aki azt mondta: kétnapos látogatásának célja, hogy az utóbbi időben tapasztalt „kisebb-nagyobb viták" ellenére lehetőleg megpróbálják megőrizni a román-magyar stratégiai partnerség értékes elemeit.

A tárcavezető pénteken az M1 Ma reggel című műsorában azt is elmondta, hogy már román kollégája, Titus Corlăţean tavaly októberi budapesti útja alkalmával megállapodtak a látogatás viszonzásában. 

martonyi corletean

A Külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy a találkozón lehetőség nyílik az elmúlt időszak eseményeinek áttekintésére és a jövőbeli együttműködés irányainak egyeztetésére. 

A miniszter jövő hétfőn Bukarestben megnyitja Bánffy Miklós író, volt külügyminiszter (1921-1922)emlékkiállítását, amely a bukaresti magyar nagykövetség és a Balassi Intézet bukaresti Magyar Kulturális Központja kezdeményezésére valósul meg.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára február elején beszélt arról, hogy „zászlóháború dúl" a Székelyföldön, és úgy fogalmazott, azáltal, hogy Kovászna megye és Hargita megye kormánymegbízottja is körlevélben tiltotta meg a székely zászló kitűzését, „szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi". Felidézte a román honvédelmi miniszter korábbi szavait, amelyek szerint a székely zászló támadás a román nemzeti jelképek ellen. 

nemethzsolt

Az államtitkár arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy - szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel -, tűzzék ki a székely zászlót. Eddig a főváros több kerületében, valamint az ország sok településén kitűzték a zászlót az önkormányzat épületére, továbbá a hónap közepén a Parlament épületére is kitették. Az ügyben telefonon egyeztetett Martonyi János román kollégájával, és a Külügyminisztérium közleménye szerint egyetértettek abban, hogy a feszültség csökkentése kölcsönös érdek, ezért az együttműködést „mindkét fél érzékenységének, a nemzeti közösségek természetes jogainak, valamint a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos európai elveknek, illetve normáknak" a figyelembevételével folytatják.

Ezt követően a külügyminiszter Titus Corlăţeannak küldött levelében javaslatot tett arra, hogy a március eleji találkozójukon a székely zászló használatával kapcsolatban kialakult helyzetet is megvitassák. Levelében Martonyi János megerősítette: a két miniszter közös fellépése enyhítette a feszültséget. 

Múlt hétfőn sem a román képviselőház, sem a szenátus nem foglalt állást arról, hogy az Országházra kitűztek a székely zászlót, pedig több román ellenzéki és kormánypárti politikus is ezt kezdeményezte. Borbély László, a román képviselőház külügyi bizottságának elnöke, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikai alelnöke korábban arról beszélt, hogy veszélyes precedenst teremthet egy bukaresti parlamenti nyilatkozat, amit az RMDSZ szeretne elkerülni. 

orszaghaz szekelyz

Victor Ponta miniszterelnök múlt hétfőn kijelentette, hogy nincs „semmilyen probléma" Románia és Magyarország között, csak a Fidesznek fűződik belpolitikai választási érdeke a székelyzászló-ügyhöz.

Múlt pénteken székely zászlót ajándékozott Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Crin Antonescu liberális pártelnöknek a román szabadelvűek tisztújító kongresszusán. Victor Ponta az esetről úgy vélekedett, hogy Kelemen gesztusa nem volt „szélsőséges". „Legyünk kissé kevésbé harciasak" - mondta a kormányfő, aki szerint Romániának „nem szabad belesétálnia a magyarországi politikusok által állított csapdákba".

Csütörtökön az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), az európai nemzeti kisebbségek ernyőszervezete aggodalmát fejezte ki a kialakult román-magyar vita miatt, és kijelentette: az államoknak nem szabad „a kisebbségek kárára" vitatkozniuk. A FUEN szerint elfogadhatatlan a székely zászló használatának romániai tiltása.

Kimaradt?