Minority SafePack: Lettországban kigyűlt a kvóta

Hétfőn este Lettországban is átlépték azt a minimális aláírásszámot, amely ahhoz szükséges, hogy a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés érvényes legyen. 

Mint ismeretes, ahhoz, hogy az Európai Bizottság nyilvántartásba vegye az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és annak egyik legaktívabb tagszervezete, az RMDSZ által indított polgári kezdeményezést 2018. április 3-ig minimum 1 millió aláírásnak kell összegyűlnie. További feltétel, hogy a kezdeményezés aláírói legalább 7 uniós tagállamból kell érkezzenek, a Bizottság által megállapított lakosságarányos kvóta szerint.

Hétfőn este Lettországban átlépték a megállapított 6 ezres kvótát és ezzel a balti ország az első, „nem magyar” EU-tagállam, amely beleszámít az európai polgári kezdeményezés érvényességébe. Korábban Romániában, Magyarországon és Szlovákiában gyűlt ki a kvóta. Lettországban valószínűleg az orosz kisebbség tagjai lehetnek nagy számban az aláírók között. 

A kezdeményezők által beüzemelt számláló szerint az aláírók száma meghaladta a 840 ezret, így az aláírásgyűjtési akció április 3-i lezárásáig további 160 ezer aláírásra és legalább további három olyan tagállamra van szükség, ahol kigyűl a kvóta. A következő tagállam Spanyolország lehet, ahol közel állnak a 90 százalékhoz. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?