Mecsetre és török központokra támadtak Németországban

Ismeretlen tettesek felgyújtottak vasárnap egy berlini mecsetet, amelyben egy török kulturális központ is működik, két másik németországi török intézményt pedig Molotov-koktélokkal dobáltak meg.

Német lapok tudósítása szerint a berlini eset hajnali négy óra körül történt a német főváros Reinickendorf negyedében. A Berliner Zeitung úgy tudja, hogy három fiatal gyújtotta fel a mecsetet, majd kereket oldott. A gyújtogatásban senkinek sem esett baja, de a mecset központi helyisége teljesen kiégett, és a többi is hasznavehetetlenné vált - közölte a vallási intézmény Facebook-oldalán.

A rendőrség azt gyanítja, hogy politikai indíttatású bűncselekmény történt. Egyes lapértesülések szerint a nyomozóhatóságok nem zárják ki, hogy a mecset elleni támadás kurdok számlájára írható, vagy a török közösségen belüli ellentétekre vezethető vissza. A Berliner Zeitung szerint annak a török vallási egyesültnek (Ditib), amely a reinickendorfi mecsetet is üzemelteti, mintegy 900 intézménye van szerte Németországban, és Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz köthető.

Vasárnapra virradóra történt még két hasonló eset Németországban. Ismeretlen tettesek három gyújtópalackot dobtak a török-német barátság épületére az észak-rajna-fesztváliai Meschede városában, illetve baden-württembergi Lauffenben a helyi török közösség mecsetjébe dobtak be egy Molotov-koktélt, de az épületben tartózkodó imám eloltotta a lángokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?