Szijjártó az SZNT-tag kitiltásáról: elfogadhatatlan a 21. században, hogy ilyen előfordulhat

A kulturáltság és a kölcsönös tisztelet alapjaira kell helyezni a magyar-román kapcsolatokat – mondta Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere szombaton, újságíróknak nyilatkozva. A tárcavezető arra reagált, hogy a román hatóságok pénteken nem engedték belépni Romániába Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját.

Mint ismert, Dabis Attila a székely szabadság napja alkalmából szombaton tartandó megemlékezésre és felvonulásra igyekezett Marosvásárhelyre, amikor a magyar-román határon a román határrendészek feltartóztatták. A külügyminiszter kifejtette: pénteken egy magyar állampolgárt arról értesítettek a borsi határátkelőhelyen, hogy ki van tiltva Romániából.

„A magyar-román kapcsolatokat szeretnénk a kulturáltság és a kölcsönös tisztelet alapjára helyezni”, de sajnos az ilyen intézkedések ezt nem segítik – fogalmazott. Szijjártó Péter úgy vélte, Romániának természetesen joga van ahhoz, hogy hasonló döntéseket hozzon, de kitiltó döntést csak bírósági döntés alapján lehet hozni, azonban a határátkelőn a magyar állampolgárral semmifajta bírósági döntésre nem hivatkoztak.

A magyar külképviseletek azonnal felvették a kapcsolatot a borsi határátkelő illetékes román tisztségviselőivel, akik elmondták, hogy ők nem jogosultak a válaszadásra. Mint mondta, felkeresték az országos határőrizeti parancsnokságot is Romániában, ők szintén megtagadták az információ kiadását. Kiemelte: jegyzékben fordulnak Románia külügy- és belügyminisztériumához.

Szijjártó Péter kijelentette: elfogadhatatlan a 21. században, hogy két egymással szomszédos európai uniós tagállam esetében ilyen helyzet álljon elő, hogy egy európai uniós állampolgár szabad mozgáshoz való jogát így sértik meg. A magyar állampolgár szabályszerűen akarta átlépni a határt, a kijelölt átkelőhelyen, nyitvatartási időben, érvényes útlevéllel – tette hozzá.

Közölte: arra kérik a román vezetőket, hogy a kulturáltság és a kölcsönös tisztelet alapján próbálják intézni a magyar-román kapcsolatokat, ebbe pedig ez az ügy nem fér bele.

A külügyminiszter arra is kiért, hogy a történelmi tényeket nyilván tiszteletben kell tartani, ezért a történelem hőseire való megemlékezéshez fűződő jogot sem szabad elvitatni senkitől. Remélhetőleg a román hatóságok európai módon fognak eljárni a székely szabadság napi események vonatkozásában – mondta.

Kapcsolódók

Kimaradt?