Minority SafePack: már 822 ezer támogatónál tart a kezdeményezés

822 ezer európai állampolgár támogatta eddig aláírásával a Minority SafePack kezdeményezést – jelentette be a FUEN március 8-án. 25 nappal a határidő lejárta előtt kijelenthető: az őshonos kisebbségek és nyelvi közösségek számára uniós védelmet és támogatást kérő európai polgári kezdeményezésnek jó esélyei vannak az egymilliós aláírásszám teljesítésére – áll az RMDSZ pénteki hírlevelében.

„Egyre közelebb vagyunk a célhoz, de még nem értük el. A tét óriási, és minden rajtunk múlik. Ez egy soha vissza nem térő lehetőség, és ahhoz, hogy élni tudjunk vele, elszántságra és határozottságra van szükség tagszervezeteink, partnereink és támogatóink részéről” – jelentette ki Vincze Loránt FUEN-elnök Bolzanóban, ahol a dél-tiroli némtajkú és ladin kisebbségek kampányrendezvényén vett részt.

Így állnak a tagállamok

Az RMDSZ, a Dél-Tiroli Néppárt és a FUEN által indított Minority SafePack kezdeményezésnek egymillió aláírást kell összegyűjtenie az április 3-i határidőig, ugyanakkor hét tagállamban teljesítenie kell az országos küszöböt is. Ez eddig Romániában, Magyarországon és Szlovákiában történt meg, ugyanakkor Lettországban már csak 800 aláírás hiányzik ehhez, illetve Dánia, Szlovénia, Bulgária, Spanyolország, Lengyelország és Horvátország esetében is jó esély van a küszöb elérésére.

Dél-Tirolban egy 69 közismert személyből álló bizottság alakult a Minority SafePack népszerűsítésére. „Ez a kezdeményezés az európai szellemiség jegyében született, és egy egyedi alkalom annak hangsúlyozására, hogy a nyelvi és kulturális sokszínűség érték és erő” – mondta Dél-Tirol kormányzója. Arno Kompatscher hozzátette: Dél-Tirol jó példa erre. „Nagyon fontos számunkra az európai kisebbségek védelmének a támogatása, azt akarjuk, hogy a jövőben azok is élvezhessenek velünk azonos jogokat, akiknek most sokkal kevesebb jog adatik meg” – fogalmazott a kormányzó.

„Bár Dél-Tirol kisebbségi régióként nagyszerűen működik, feladatunknak tartjuk bebiztosítani, hogy Európa többi kisebbsége is megfelelő védelmet fog élvezni a jövőben” – mondta Daniel Alfreider olaszországi parlamenti képviselő, a FUEN alelnöke. Az EURAC kutatóközpontnál tartott eseményen a bolzanoi egyetem rektora is bejelentette, hogy intézménye támogatja a kezdeményezést.

„Azokért is alá kell írni, akiket a többségi állam fenyeget”

Vincze Loránt arra hívta fel a figyelmet, ez az utolsó esély arra, hogy a többséghez tartozókat is meggyőzzük az MSPI támogatásáról. „Minden célegyenesen múlik. Mindannyian győztesek lehetünk, de a kudarc is közös lesz, ha nem teljesítjük az aláírásszámot. Ez az utolsó esély arra is, hogy a többséghez tartozókat is meggyőzzük kezdeményezésünk támogatásáról” – mondta.

„Az őshonos kisebbségek egy európai érték, amelynek védelemre van szüksége. Minden kisebbségi aláírása a saját közössége erejét, tenni akarását mutatja, azt, hogy Európát egy jobb, élhetőbb hellyé akarjuk változtatni kultúránk és nyelvünk számára. Azt mutatja, hogy a közössége jövőt akar maga számára Európában. Minden közösségnek lehetősége van a kampány alatt megmutatni erejét, önbecsülését és szolidaritását más kisebbség iránt. Az erős közösségeknek felelőssége van abban, hogy a gyengébbeket támogassák. Nekünk azokért is össze kell fogni és alá kell írni, akik nem tehetik meg, mert a többségi állam fenyegeti őket. Ebben a kérdésben Európában a magyarok az élen járnak, és remélem, mások is felsorakoznak mellettünk. Rajtunk, rajtatok múlik!” – fogalmazott a FUEN elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?