Szélsőjobboldaliak támadtak a nőnapi felvonulókra Kijevben

Szélsőjobboldaliak támadtak rá csütörtökön Kijevben a nemzetközi nőnap alkalmából tartott felvonulás résztvevőire, akik közül a szervezők előzetes információi szerint legalább öten megsérültek.

Az UNIAN ukrán hírügynökség becslése szerint a női jogokért és a nemi diszkrimináció ellen tartott felvonuláson mintegy hétszázan vettek részt.

Az "Elég a tűrésből" elnevezéssel rendezett megmozdulás végeztével hazafelé igyekvő két résztvevőt megvertek és zöld színű fertőtlenítővel leöntöttek a támadók, egy lánytól pedig erővel elvették a plakátját. Bohdan Novak vinnicjai újságírót, a főváros központjában egy metrómegálló bejáratánál paprikaspray-vel arcon fújták – hozták nyilvánosságra a menet szervezői Facebook-oldalukon.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál oldalán közzétett egy Facebookon is publikált felvételt, amelyen radikális szélsőjobboldali férfiak kitépik a felvonuló nők kezéből és szétszaggatják azt a festett vászonplakátot, amely egy meztelen nőt ábrázolt az ukrán címerrel. A felvétel tanúsága szerint mindezt a helyszínen tartózkodó rendőrök tétlensége, sőt látható egyetértése mellett tették.

Okszana Bliscsik, a kijevi rendőrség szóvivője az Ukrajinszka Pravda érdeklődésére nem tudta megmondani, hányan sérülhettek meg a felvonuláson részt vevők közül. A sajtójelentések alapján eddig a támadók közül senkit sem vettek őrizetbe a hatóságok. 

Címlapi illusztrációnk forrása: Facebook

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?