Kizsákmányolásukról vallottak római katolikus apácák

Apácák vallottak arról, hogyan zsákmányolják ki őket a Római Katolikus Egyház vezetői.

A vallomások a Women Church World márciusi kiadásában olvashatók, amely a L’Osservatore Romano vatikáni lap mellett terjesztett, nőket célzó kiadvány.

A cikkben megszólaló Marie testvér olyan apácákról számolt be, akik hosszú órákon át főznek és mosnak bíborosokra és püspökökre, de még csak egy asztalnál sem ehetnek velük. Paule testvér elmondta, sok apácának nincs szerződése a pöspökökkel, iskolákkal, plébániákkal vagy gyülekezetekkel, így nagyon kevés bért kapnak, ha egyáltalán kapnak fizetést.

Cécile testvér szerint az apácákra úgy tekintenek mint önkéntesekre, akik mindg rendelkezésre állnak, ez pedig visszaélésekre ad lehetőséget.

A cikk felhívja a figyelmet azokra a pszichológiai és spirituális kihívásokra, amelyekkel a nők szembesülnek a rendszerben. "Jézus szemében mind Isten gyermekei vagyunk, de a konkrét életben egyes apácák nem így élnek, és zavarodottságot meg kényelmetlenséget tapasztalnak" – fogalmazott Marie testvér.

A cikk alapvetően a dolgozó nőkről írt, amelyben olyan témák kerültek terítékre, mint az anyaság az egyházban dolgozó nőknél, a bérkülönbségek vagy a fizetetlen házimunka. Számos beszélgetés és megfigyelés után született meg az írás a Lucetta Scaraffia feminista értelmiségi által szerkesztett lapban, aki még XVI. Benedek pápa alatt kezdte meg a munkáját.

Ferenc pápa korábban elmondta, hogy gyakran találkozik olyan nők esetével az egyházban, akik szolgaságban végeznek munkát, nem pedig szolgáltatásként. Arra biztatta őket, hogy legyen bátorságuk nemet mondani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?