Szerbia helikoptereket vásárolna Fehéroroszországtól

Szerbia Mi-35 típusú helikoptereket vásárolna Fehéroroszországtól, és ezzel tovább fejlesztené hadseregét - közölte az értesüléseit a Vecernje Novosti című belgrádi napilap szerdán.

Az újság beszámolója szerint Belgrád legalább hat orosz gyártmányú légi járművet vásárolna Minszktől, és éppen ez lesz a témája Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter közelgő fehéroroszországi látogatásának. 

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a helikopterekre a gyorsreagálású egységek fejlesztése szempontjából lenne szükség.

Szerbia a közelmúltban hat orosz vadászgépet kapott Oroszországtól. A MiG-29-es gépeket Belgrád ajándékba kapta Moszkvától, és csak a körülbelül 185 millió eurót kitevő felújítási munkálatokat kellett kifizetnie. 

A szerb hadseregnek jelenleg négy használatban lévő MiG-29-ese van, és a várakozások szerint az orosz gépek mellett hamarosan további nyolc, felújításra szoruló MiG-29-es érkezik Fehéroroszországból. Miután ezeket is korszerűsítik, Szerbiának 18 ilyen vadászgépe lesz. 

A szerb hadsereg felszerelését a mai napig az egykori Jugoszláv Néphadsereg (JNA) fegyverzete teszi ki, amely a szovjet fegyvereken alapul.

Kapcsolódók

Kimaradt?