Nem uszít többé az erdélyi magyarok ellen a lopott fotóval kampányoló Facebook-oldal

Elérhetetlenné vált kedd estétől az a magyarországi Facebook-oldal, amely a múlt héten zombikhoz hasonlította az erdélyi magyarokat, majd egy felsősófalvi panzióstól lopott családi fotóval kampányolt a határon túli magyarok szavazatai ellen. Működtetői törölhették néhány órával azután, hogy a budapesti ügyészség bejelentette: személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendeltek el ellenük.

A Fővárosi Főügyészség kedden délután az MTI-vel közölte: feljelentés érkezett hozzájuk, hogy valaki a választási kampányhoz kapcsolódóan jogosulatlanul tette közzé egy erdélyi család fotóját egy közösségi oldalon úgy, hogy ahhoz a családot hátrányosan érintő, valótlan állításokat fűzött.

Mint korábban írtuk, a lopott fénykép a „Ne szavazhasson, aki SOHA nem élt itt” elnevezésű Facebook-oldalon jelent meg múlt péntek délután, a következő uszító szöveggel: „Levelet kaptunk a Pásztor családtól. Írásukban boldogan fejtik ki, hogy ugyan egy percet nem éltek Magyarországon, és nem is akarnak idejönni, mert jó nekik Erdélyben, de mégis el fognak menni szavazni a 2018-as választáson, hogy továbbra is kapják a pénzt a Fidesztől! Undorító, elég a szavazatvásárlásból! Lájkold és oszd meg a képet, ha te is elvennéd a Pásztor család szavazati jogát!”

Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleményében az áll: az ügyben tett feljelentés szerint egy ismeretlen olyan valótlan tartalmú bejegyzést tett közzé egy internetes közösségi oldalon, amely lényegében arról szólt, hogy egy Erdélyben élő család, amely soha nem élt Magyarországon, elmegy szavazni a 2018-as választáson csak azért, hogy továbbra is kapjon pénzt a magyar kormánytól.

Úgy folytatta: az ismeretlen a bejegyzéshez feltöltött egy fotót is a családról azzal a szöveggel, hogy ez az a határon túli család, amelyről a bejegyzésben szó van, egyúttal arra buzdított, hogy minden olyan felhasználó ossza meg ezt a képet, akinek elege van a "szavazatvásárlásból".

Ismertette: a feljelentés adatai szerint a bejegyzéshez feltöltött fotón egy Erdélyben élő panziótulajdonos és családja szerepel, a közzétett fénykép mellé írt bejegyzés pedig valótlanságokat állít róluk. Az érintettek nem adták hozzájárulásukat a fotó közzétételéhez, azt tudtukon kívül tették fel az internetre. A fotót és az ahhoz kapcsolódó valótlan bejegyzést több ezren megosztották, illetve a közzététel után a család gyalázkodó üzeneteket kapott - tette hozzá a főügyész.

Mint írta, a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség értékelte a feljelentésben szereplő adatokat, és megállapította, hogy a fénykép felhasználásával, közzétételével kapcsolatban megállapítható a személyes adattal visszaélés vétségének gyanúja, ezért elrendelte a nyomozást, amellyel a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?