Tárki: 50%-hoz közelít a Fidesz-KDNP támogatottsága

A magyar kormánypártok megerősítették vezető helyüket bő egy évvel a választások előtt: számottevő mértékben nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága februárban, az MSZP és az LMP népszerűsége esett, az Együtt 2014 mozgalomé nőtt - derült ki a Tárki havi rendszeres pártpreferencia-kutatásából.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül a januári 20 százalék után februárban 26 százalékon áll, az MSZP szavazótábora ugyanakkor 14-ről 12 százalékra csökkent az elmúlt hónapban. fidesz

Mint írták, a Fidesz-KDNP népszerűsége jelentős növekedésének részben az lehet az oka, hogy a választásukban bizonytalanok vagy azt titkolók aránya 49-ről 46 százalékra csökkent.

A pártválasztók között a Fidesz-KDNP támogatottsága a januári 40 százalék után februárra 48 százalékra emelkedett, az MSZP-é pedig 28-ról 22 százalékra esett.

Kifejtették, a többi parlamenti párt közül a Jobbik népszerűsége lényegében változatlan: a teljes népességen belül januárban a választók 8, februárban pedig 9 százaléka támogatta a pártot, a pártválasztók körében pedig változatlanul 16 százalékon állnak.

Az LMP és az Együtt 2014 esetében történt némi elmozdulás, de ellentétes irányba: míg az LMP népszerűsége a teljes népesség körében 3-ról 1 százalékra, a pártválasztók között pedig 6-ról 3 százalékra csökkent, addig az Együtt 2014 mozgalom a teljes népességen belül a januári 3 százalék után februárra a szavazók 5 százalékát, a pártválasztók körére vetítve pedig a választók 7 százaléka után 9 százalékát tudhatja maga mögött.

A Tárki megállapította, hogy a Demokratikus Koalíció hónapok óta változatlanul 1 százalékon áll a teljes népesség körében, a pártválasztók között pedig 2 százalékról 1 százalékra csökkent a támogatottságuk.

A Tárki a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatása február 13. és 20. között 1000 ember megkérdezésével készült.

Kimaradt?