Minority SafePack: gyűlnek az aláírások, de nagyon ketyeg az óra

Másfél hónappal az április 3-i határidő lejárta előtt még mindig hiányzik 4 ország és 350 ezer aláírás a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés iktatásához szükséges 1 millió aláírásból. Előbbi problémát többek között „beejtőernyőzött” erdélyi fiatalokkal oldaná meg az  Európai Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN), az utóbbi magyaországi segítség nélkül nem fog menni.

Február elsején jelentette be az Európai Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN), hogy a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláíróinak száma elérte a 600 ezret. Vincze Loránttól, a páneurópai szervezet elnökétől azt kérdeztük meg, mit tesznek annak érdekében, hogy az aláírásgyűjtési akció lezárásáig (2018. április 3-ig lehet aláíni az MSPI-t – szerk. megj.) meglegyen a szükséges 1 millió támogató.

Most 650 ezernél tartanak

„Jelenleg 650 ezer körül állunk” – mondta a Maszolnak Vincze Loránt kedden délután. A FUEN elnöke által közölt szám több mint kétszerese annak, amit az Európai Bizottság honlapján elérhető online aláírási felületen látni lehet. Ennek az a magyarázata, hogy az internetet használó támogatókon kívül a FUEN különböző tag- és partnerszervezetei offline, vagyis kinyomtatott aláírási íveken is gyűjtik az aláírásokat.

Kérdésünkre Vincze elmondta, hogy papír alapú aláírásgyűjtés nem csupán határon túli magyarok által lakott régiókban – Erdélyben és Felvidéken –, hanem például Németországban és Lengyelországban is folyik. „Legutóbb a lengyelek 10 ezer aláírást jelentettek be a FUEN-nél, és ez mind aláírási íveken gyűjtött támogatást jelent” – fogalmazott.

Hol gyűlt ki eddig a kvóta?

Az európai polgári kezdeményezés sikeréhez nem elég az 1 millió aláírás összegyűjtése. Ahhoz, hogy az MSPI-t iktatni lehessen, 7 tagállamban el kell érni az Európai Bizottság által országonként megállapított kvótát. Ez a szám az adott ország lakosságához mérten változik.

A polgári kezdeményezés honlapján egyelőre két országban – Románia és Magyarország – gyűlt ki és lett bőségesen túlteljesítve – az EB által meghatározott kvóta. Eszerint Romániából 196 ezren támogatták az MSPI-t, ami a 24 ezer aláírásban meghatározott kvóta 820 százalékos túlteljesítését jelenti. A valós adat ennél is magasabb, hiszen az RMDSZ még decemberben bejelentette, hogy 231 ezer aláírásnál tartanak, és a kampány végéig akár a 260-270 ezret is elérhetik.

Az MSPI honlapján Magyarország rubrikájában csütörtökön délelőtt 70 ezer aláírás szerepelt, ami a 15 750-ben meghatározott kvóta 450 százalékos túlteljesítése. Itt is lényegesen magasabb lehet a valós szám, hiszen az anyaországban több civil szervezet is gyűjti – aláírási íveken – a támogatásokat. Vincze Loránt információi szerint Magyarországon is jelenleg 200 ezer fölött tartanak, ami a kvóta több mint ezerszázalékos túlteljesítését jelenti.

A harmadik ország, ahol biztosan elérték a minimális aláírás számot Szlovákia, ahol a Magyar Közösség Pártja vette kézbe a kampányt, és jelentett január végén 50 ezer aláírást. Ezeket a számokat összeadva az derül ki, hogy

a három országban eddig kb. félmillióan írták alá a Minority SafePack kezdeményezést.

De mindez nem elég, hiszen egyrészt hiányzik 350 ezer aláírás, másfelől pedig még legalább 4 országban kellene túllépni a minimális kvótaküszöböt.

Hol gyűlhet még ki a kvóta?

A többi tagállam túlnyomó többségében nagyon rosszul áll az aláírásgyűjtés: 21 országban a minimális kvóta 10 százalékát sem érték el csütörtök délelőttig, nehezen elképzelhető, hogy a hátramaradó 48 nap alatt ezekben a tagállamok megtáltosodnak, és elvégzik azt, amire 10 és fél hónap alatt nem voltak képesek. Hacsak nem kapnak külső segítséget. Erre a későbbiekben visszatérünk.

S akkor marad az a négy ország – Spanyolország, Lettország, Dánia és Ausztria – ahol az online felület szerint jobb a helyzet. Az utóbbi időszakban látványosan megnőtt a spanyolországi aláírók száma, itt a 40 500-as kvótának 55 százalékát érték el. Vincze Loránt ezt azzal magyarázta a Maszolnak, hogy sikerült aktivizálni a baszkokat.

„Itt egy újabb lendületet várunk február 16. után, ottlétemkor azt ígérték, hogy minden politikai párt bekapcsolódik abba az egy hetes akcióba, amit akkor indítanak” – fogalmazott Vincze. Hozzátette, Katalóniában is járt, ottani partnerei arra számítanak, hogy valamiféle fordulat áll be a politikai helyzetben és akkor „meg tudják nyomni” az MSPI-kampányt.

Ugyancsak átlépte már az 50 százalékos küszöböt Lettország, ahol a 6 ezer aláírásból 3 300 gyűlt össze. Nem áll rosszul Dánia sem – itt hagyományosan erős a FUEN a helyi németajkú közösségnek köszönhetően –, a skandináv országban 3500 aláírás gyűlt össze a 9 750-ből (35 százalék).

Meglepően rossz a helyzet Olaszországban, ahol – mint Vincze mondta - a Dél-Tiroli Néppárt összekapcsolta az aláírásgyűjtést a választási kampánnyal, és idővel kiderült, hogy ez a kettő nem is passzol annyira jól egymással.  

A Maszol érdeklődésére a FUEN-elnök elmondta, becslései szerint Lettországban, Lengyelországban, Dániában, Horvátországban és Szlovéniában lesz még meg a szükséges szükséges számú aláírás Románia, Magyarország és Szlovákia mellett.

Szlovénia, Horvátország – egy kis erdélyi segítséggel

Bár mindkét volt jugoszláv tagköztársaságban – Szlovénia és Horvátország – alacsony a kvóta, (Szlovéniában 6 ezer, Horvátországban 8 250 – szerk. megj.) az aláírásgyűjtés nagyon rosszul halad, egyik országban sem éri el az 5 százalékot. Ugyanakkor mindkét országban létezik egy kisebb magyar közösség, és ezt szeretné kihasználni a FUEN. „Hétfőn indul Szlovéniába egy mikrobusznyi erdélyi aktivista, akik segíteni fognak a helyieknek az aláírásgyűjtésben. Hasonló akcióra készülünk Horvátországban is” – árulta el a Maszolnak Vincze Loránt, aki szerint így meglesz a kvóta hét tagállamban.

Minden nap válságtanácskozást tartanak

De még mindig hiányzik 350 ezer aláírás. „Nem vagyok nyugodt a késés miatt, az aláírásgyűjtést sokkal korábban el kellett volna kezdeni Magyarországon, már az év vége előtt meglehetett volna az egy millió, most csak rágyűjtenénk. Ahelyett, hogy minden nap válságtanácskozást tartsak arról, hogy hol hány aláírást kell, lehet behozni, jobban kellene foglalkozni a lobbival, a sajtókapcsolatokkal” – fakadt ki Vincze Loránt. 

Közlése szerint menet közben derült ki, hogy a FUEN-tagszervezetek többsége gyakorlatilag bármilyen politikai aktivizmusra képtelen. „Nem a témával van a baj, azt támogatta mindenki, viszont amikor dolgozni kellett, akkor derült ki, hogy nem tudják csinálni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy vannak olyan 40-50 ezres nemzeti kisebbségek Európában, amelyek számára az 500 aláírás összegyűjtése is nehézséget jelent.

Magyarországon áll vagy bukik

Azt kérdeztük Vincze Loránttól, fel van-e készülve arra, hogy elbukik az MSPI, mert ha el is érik a kvótát hét tagállamban, még mindig hiányzik 350 ezer aláírás. „Nem. Azt látom, hogy a 7 ország meg tud lenni, és ha Magyarországról megvan a félmillió, akkor meglesz az egy millió is” – vélekedett a FUEN elnöke.  

Mint említettük, az anyaországban mostanáig kb. 200 ezer aláírás gyűlt össze, ami messze elmaradt a projekt indításakor elképzelt és többé-kevésbé vállalt félmilliótól. Nagyot lendített az ügyön, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő hétfőn este a Facebookon közzétette azt a videót, amelyben aláírja az MSPI-t, és arra buzdít mindenkit, hogy kövesse a példáját.

A felvételt több mint 100 ezren nézték meg csütörtök délelőttig, és csak Magyarországon 20 ezerrel dobta meg az online aláírók számát. De valószínűleg jelentősen hozzájárult a többi határon túli magyarlakta régióban is az aláírási kedv növekedéséhez.

Miért nem nyomja meg a gombot a Fidesz?

Azt viszont már kezdeményezés útnak indításakor tudni lehetett, hogy a „lábmunkát”, az önkéntes aktivisták gyűjtését nem lehet kispórolni. „Civil szervezetek, egyházak, hallgatói önkormányzatok is gyűjtik az aláírásokat, én magam láttam Budapesten a metróaluljárókban a Rákóczi Szövetség önkénteseit” – mondta Vincze Loránt, aki szerint ezekkel az eszközökkel el lehet érni a 250 ezret.

„Ha a nagy szervezetek, a pártok is bekapcsolódnak az aláírásgyűjtésbe, akkor meglesz a félmillió” – tette hozzá a FUEN elnöke. Itt elsősorban a Fideszre lehet számítani, hiszen a legnagyobb magyar kormánypárt mind ideológiailag, mind pedig bevethető infrastrukúrájával a legalkalmasabb lenne erre a feladatra.

Ez egyelőre késik. Az okát senki sem tudja, Vincze Loránt is csak arról számolt be portálunknak, hogy legutóbb a hétvégi KMKF-en kaptak ígéretet a pártoktól arra, hogy hamarosan beindul az akció.

Megkérdeztük a magyarországi parlamenti pártokat a sajtóirodáikon keresztül, hogy milyen formában szállnak be az aláírásgyűjtésbe, s amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?