Brüsszelben egyeztetett Tudorel Toader és Frans Timmermans

Az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosításáról tárgyalt kedden Strasbourgban Tudorel Toader igazságügyi miniszter Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével.

Az igazságügyi minisztérium közleménye szerint a megbeszélés napirendjén szerepelt továbbá az alkotmánybíróság legutóbbi döntése a közhivatalnoki és -méltósági tisztségek ellátásának feddhetetlenségére vonatkozóan.

"Az igazságügyi miniszter beszámolt az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények azon elemeiről, amelyeket alkotmányellenesnek nyilvánítottak. Ami a büntetőtörvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet illeti, a miniszter bemutatta azokat a módosításokat, amelyeket azért fogadtak el, hogy gyakorlatba ültessék az Európai Parlament és az Európai Bizottság irányelveit egyebek mellett az ártatlanság vélelmére és a tárgyaláson való részvétel jogára vonatkozóan, valamint azokat is, amelyek az alkotmánybíróság határozatait építik be" - írja a közleményben.

Ami az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségre (ANI) és a közhivatalnoki és -méltósági tisztségek ellátásának feddhetetlenségére vonatkozó törvények módosítását illeti, Tudorel Toader rámutatott, hogy a módosításokra azért volt szükség, hogy a jogszabályokat összhangba hozzák az alkotmánybíróság vonatkozó joggyakorlatával - tájékoztat a közlemény.

Kapcsolódók

Kimaradt?