FRISSÍTVE - A vízumlottó megszüntetését sürgette évértékelő beszédében Trump

FRISSÍTVE: Megszűntetné a vízumlottót Donald Trump. Az amerikai elnök ezt a kongresszus két házának együttes ülésén tartott évértékelő beszédében jelentette be romániai idő szerint szerda reggel. A vízumlottó megszűntetése a Trump által ismertetett bevándorlás-ellenes intézkedéscsomag része.

A bevándorlás és az amerikai infrastruktúra fejlesztése ügyében szükséges kompromisszumok kidolgozására szólította fel Donald Trump amerikai elnök kedden a heves pártharcok miatt mélyen megosztott amerikai törvényhozás republikánus és demokrata tagjait elnökségének első évértékelő beszédében.

"Ma este mindenkit arra szólítok, hogy tegyük félre nézeteltéréseinket a közös pontok keresése érdekében, s hogy megteremthessük azt az egységet, amelyet fel kell mutatnunk a minket szolgálatukra megválasztó embereknek" - mondta felszólalásában.

Az elnök hoszan sorolta az elnökségének első éve alatt elért eredményeket, kijelentve egyebek közt, hogy a választások óta 2,4 millió új álláshelyet teremtettek, beleértve azt a 200 ezer új munkahelyet, amely egyedül a gyáriparban jött létre. "A munkabérek stagnálásának évei után végre a bérek emelkedésének tanúi vagyunk" - mondta.

"Tisztességes kompromisszum" a bevándorlásban

Trump az mondta, lehetőség van arra, hogy "az állampolgársághoz vezető utat" teremtsenek 1,8 millió olyan ember számára, akiket gyermekként illegálisan vittek be az Egyesült Államokba. Cserébe ismét azt kérte a demokratáktól, hogy támogassák a déli határfal megépítését, amely kampányának egyik fő ígérete volt.

Trump sürgette a vízumlottó gyakorlatának felszámolását, s helyében érdemeken alapuló bevándorlást szorgalmazott, és állást foglalt a családegyesítés címén folytatódó bevándorlás ellen, kivételként említve a házastársak és kisgyermekek esetét. A javaslatcsomagot Trump úgy jellemezte, mint "amely révén senki sem kapja meg mindazt, amit akar, de országunk megkapja a számára életfontosságú reformokat".

Bárhol "levadászná" a terroristákat

A múltban bolond fejjel szabadon engedtük veszélyes terroristák százait, csak azért, hogy aztán a harctereken ismét találkozzunk velük- mondta Trump "az unió helyzetéről" szóló beszédében. "A terroristák nem egyszerűen bűnözők, hanem törvénytelen, ellenséges harcosok" - jelentette ki, hozzátéve, hogy ekként kell őket kezelni akkor is, ha a tengeren túlon fogják el őket.

Trump egyúttal megerősítette a Fehér Ház beszéde kezdetéhez időzített bejelentését, miszerint utasította védelmi miniszterét az amerikai haderő fogolypolitikájának felülvizsgálatára, és a Kuba szigetén lévő guantánamói börtöntábor további működtetésére.

Fejlesztené a nukleáris fegyvereket

Trump szerint a "páratlan teljesítmény" jelenti a legbiztosabb védelmet az ellenséges rezsimekkel, a terroristákkal, de még a rivális országokkal, Kínával és Oroszországgal szemben is. Ugyanakkor arra kérte a kongresszust, hogy töröljék a költségvetési limitet a hadsereg finanszírozásában.

Kiemelte, hogy az ország védelméhezelengedhetetlen egy erős nukleáris fegyverarzenál.Mint fogalmazott: talán egyszer eljön egy olyan csodás pillanat, amikor a világ leszerelheti ezeket a fegyvereket, de mint kiemelte: "még nem tartunk ott".

Trump azt sem zárta ki, hogy katonai erőt használ majd ahhoz, hogyelrettentse Észak-Koreátaz atomfegyver kifejlesztésétől. Kormánya "a legnagyobb nyomásgyakorlás" politikáját folytatja annak érdekében, hogy "megfékezze Észak-Korea felelőtlen", az Egyesült Államok kontinentális területét fenyegető nukleáris rakétafegyverkezési hajszáját.

Az elnök úgy fogalmazott, hogy ez a fenyegetés hamarosan valósággá válhat, s az Egyesült Államok múltbéli tapasztalatai Észak-Koreával azt mutatják, hogy a túlzott önbizalom és az engedmények előidézik az agressziót és a provokációt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?