Trump: nagyon sok problémám van az Európai Unióval

Az amerikai elnök úgy látja, hogy az Európai Unió nagyon igazságtalan, mert méltánytalanul jár el az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben. Az ITV-nek adott interjúban Trump arról is beszélt: nem csodálkozik a brexiten, mert a britek nem akarják, hogy Nagy-Britanniába olyanok vándoroljanak, "akikről semmit nem tudnak".

Az amerikai elnök szerint az Európai Unió "nem az, aminek lennie kellene", és neki személy szerint is nagyon sok problémája van az EU-val. Donald Trump a múlt heti, davosi világgazdasági fórumon nyilatkozott a brit ITV-nek, a teljes interjút vasárnap késő este sugározták, de részleteket korábban közöltek már abból.

Az amerikai elnök állította: "remek" kapcsolatokat ápol a muszlim közösségekkel és ha ezt kívánják tőle, hajlandó bocsánatot kérni, amiért nemrég megosztotta egy szélsőségesen muszlimellenes brit szervezet több videóját. Beszélt arról is, hogy azért használja a közösségi médiát személyes üzeneteinek kifejezésére, mert nem tud negyedóránként sajtótájékoztatót tartani a róla megjelenő "hamis hírek" cáfolatára.

Theresa May brit miniszterelnök helyében ő "másképp, még keményebben" tárgyalt volna az EU-val a kilépési feltételekről és megmondta volna, hogy az Európai Unió "nem az, aminek lennie kellene". Neki is nagyon sok problémája van az EU-val, mivel az unió nagyon igazságtalanul bánik az Egyesült Államokkal a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban. "Nem tudjuk bejuttatni áruinkat" az EU piacára, az EU viszont illetékmentesen vagy nagyon alacsony illetékteherrel exportál az amerikai piacra – panaszolta az amerikai elnök.

Donald Trump szerint nem az EU az egyetlen, amely méltánytalan módon jár el az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben, sok országot meg tudna nevezni, amelyek ugyanígy viselkednek, de az Európai Unió "nagyon-nagyon igazságtalan". Trump alig burkoltan megtorló kereskedelmi lépéseket is kilátásba helyezett, mondván: a jelenlegi helyzet "nagyon is (az EU) kárára válhat". Részletekbe nem bocsátkozott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?