Vera Jourova: Brüsszel figyelemmel követi Románia helyzetét

Az Európai Bizottság figyelemmel követi Romániát, ahol az állampolgárok az igazságügyi reform és a korrupció ellen tüntetnek - nyilatkozta pénteken Szófiában Vera Jourova, az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa.

Az uniós tagországok igazságügy- és belügyminisztereinek informális találkozója előtt Jourova kifejtette, az EB olyan reformot vár el Romániától, amelynek nyomán nagyobb fokú függetlenséget élvez majd az igazságszolgáltatás, jobban fog működni a rendszer, és jobban megbíznak abban az emberek.

A jelenlegi romániai fejlemények aggodalomra adhatnak okot, hogy nem a helyes irányba haladnak a dolgok - mondta Vera Jourova, hangsúlyozva, hogy az EB további párbeszédet javasol. Az uniós biztos hozzátette, az idei év második felében esedékes osztrák EU-elnökség alatt folytatják a tárgyalásokat arról a felvetésről, miszerint 2020 után csak azok a tagországok részesülhetnének európai uniós finanszírozásban, amelyek bizonyítani tudják, hogy független igazságszolgáltatással rendelkeznek.

Mint ismert, korábban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke is arról beszélt: Brüsszel aggodalommal figyeli az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos legújabb romániai fejleményeket. Felhívták Bukarest figyelmét, hogy alaposan vizsgálni fogja az igazságszolgáltatásra vonatkozó szabályozás, a büntetőtörvénykönyv, továbbá az összeférhetetlenségről, valamint a korrupcióról szóló törvények végleges módosításait.

Dragnea: ismertetni fogunk egy hazugságot

A bukaresti parlament házelnökei. Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu nyílt levélben válaszoltak szerdán a román igazságügyi reformmal kapcsolatos brüsszeli bírálatokra, aggasztónak nevezték, hogy az Európai Bizottságot - értékelésük szerint - félretájékoztatták a román jogalkotási folyamat átláthatóságát illetően. Brüsszel ezt később cáfolta.

Az ügyben pénteken ismét megszólalt Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, aki közölte, ismertetni fog a napokban egy "hazugságot", amelyet hivatalos úton közvetítettek Romániából az Európai Bizottságnak (EB).

Azt kérdezték Dragneától az újságírók a PSD országos végrehajtó bizottságának pénteki ülése előtt, miként vélekedik az EB figyelmeztetéseiről, illetve arról, hogy az európai hivatalosságok közölték, kellőképpen tájékozottak a romániai helyzettel kapcsolatban. "Mi a napokban ismertetni fogunk egy hazugságot, amelyet hivatalos úton közvetítettek innen, és úgy gondoljuk, jó, ha tudnak róla. Úgy vélem, számunkra és a Bizottság számára is fontos, hogy az igazságon és korrekt tájékoztatáson alapuló kapcsolatunk legyen" - fogalmazott Dragnea.

Kapcsolódók

Kimaradt?