Felmérés: vezet a Fidesz, de többségben a kormányváltást akarók

Továbbra is toronymagasan vezet a Fidesz és erősödött a Jobbik – derült ki Závecz Research Társadalomkutató Intézet felméréséből.

A választókörű népesség körében januárban a Fidesz 33 százalékon állt, a Jobbik 10-en. Őket követi az MSZP 8 és a DK 5 százalékkal, majd az LMP 4-gyel. A többi párt hibahatáron belüli támogatottsággal bír: a Momentum 2, az Együtt, a Liberálisok, a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot tudhat a magáénak. A választók 34 százalékának nincs pártja - derült ki. A Jobbik ezzel egy százalékot erősödött, míg az MSZP negyed éve ugyanazzal a támogatottsággal bír. 

 

A biztos pártválasztók körében a Fidesz toronymagasan vezet. A választók felét tudhatja a magáénak, míg a Jobbik alig a 16 százalékukat. Az MSZP 13, a DK 8 százalékot, az LMP 7-et. A további pártok 1-1 százalékot, kivéve a Momentum Mozgalmat, akik 2-t.

A választók 45 százaléka jelezte, hogy elmenne szavazni. Ez elsősorban a fővárosiakra és diplomásokra érvényes: 59, illetve 54 százalékuk biztos abban, hogy áprilisban leadja a voksát.

A Fidesz táborának 57 százaléka aktív, az MSZP-nek és Jobbiknak 59-59. A DK-sok 63 százaléka számít aktívnak, míg az LMP-sek 65 százaléka. Mintegy félmillió aktív szavazó nem döntött arról, hogy kire voksol. 900 ezer választópolgár kormányváltást szeretne, de nem tudja, hogy kit támogasson a szavazatával. A kormányváltást akarók enyhe többségben vannak: 40 százalékon, míg a kormánypártiak 38 százalékon.

Címlapi illusztrációnk forrása: nyugat.hu

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?