Több mint kétezer menekültet fogadott be Magyarország

Magyarország titokban befogadott 1300 menekültet - erről Altusz Kristóf helyettes külügyi államtitkár beszélt a múlt héten egy máltai lapnak adott interjújában. 

Az értesülést hétfő este a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben megerősítette. Eszerint "2015-ben 508, míg 2016-ban 432, 2017-ben 1291 és 2018-ban eddig 37 személy nemzetközi védelemben részesítéséről döntöttek a magyar hatóságok", miközben Magyarország komminukációs szinten élesen elutasítja a befogadási kvótákat. 

Ez azt jelenti, hogy több mint kétezerkétszáz embert fogadott be Magyarország a menekültválság kezdete óta. Ezt a közlemény azzal magyarázza, hogy “a Genfi egyezmény kötelez minket arra, hogy akik nemzetközi védelemre jogosultak, azokat védelemben részesítsük”. A közlemény arra is kitér, hogy rendkívül kevesen maradtak magyar területen.

A nemzetközi védelemben részesítettek 90 százaléka Magyarországon nem létesített lakcímet, hanem kihasználva a schengeni övezeten belüli szabad mozgás lehetőségét, a kiállított okmányokkal elhagyta Magyarország területét – írják. 

A legtöbben Afganisztánból érkeztek 2017-ben Magyarországra, őket követik az irakiak és a szíriaiak – írja a Bevándorlási Hivatal tavaly novemberei adataira hivatkozva a Bloomberg.

Kapcsolódók

Kimaradt?