Letette a hivatali esküt Dél-Korea első női elnöke

Letette a hivatali esküt hétfőn Pak Gun Hje, Dél-Korea első női elnöke, Pak Csong Hi néhai diktátor lánya. Pak Gun Hje beiktatási beszédében felszólította Észak-Koreát, hogy haladéktalanul mondjon le nukleáris ambícióiról, és lépjen a béke és közös fejlődés útjára.

Az elnök azt mondta, hogy a legutóbbi észak-koreai atomrobbantás a koreai nép túlélésének és jövőjének volt a próbatétele, és így fogalmazott: "tévedés ne essék, a legnagyobb áldozata ennek nem lesz más, mint maga Észak-Korea". Pak Gun Hje fogadkozott, hogy bizalomépítésre fog törekedni a két Korea közötti viszonyban, és lefekteti harmonikus újraegyesítésük alapjait.korea

A 60 éves új államfő apja, a néhai Pak Csong Hi 1961-ben katonai puccsal ragadta magához a hatalmat, amelyet haláláig birtokolt. 1979-ben lett merénylet áldozata, saját hírszerző szolgálatának főnöke ölte meg.

Pak Csong Hi ellentmondásos alakja volt a dél-koreai politikának. Kormányát éles bírálatok érték tekintélyuralmi módszerei és az emberi jogok megsértése miatt, viszont Dél-Korea az ő elnöksége alatt tette meg a legfontosabb lépéseket a gazdaság korszerűsítése felé, és rakta le későbbi látványos növekedésének alapjait. Pak Gun Hje győzelmében szerepe lehetett annak, hogy az idősebb konzervatív szavazóbázis még mindig a gazdaság és biztonság felvirágoztatójaként tartja számon az apját.

Pak Gun Hje apja legidősebb lányaként 1974-ben váratlanul az ország első asszonya lett, miután édesanyját megölte egy észak-koreai merénylő. Apjának halála súlyos sokként érte, 1979 után évekre eltűnt a közéletből. Az 1997-es ázsiai pénzügyi válság éveiben tűnt fel újra. Tizenöt éve parlamenti képviselő. A Szenuri nevet viselő Nagy Nemzeti Párt vezetője lett, és a decemberi választáson is ennek a pártnak a képviseletében indult. Bírálói azzal támadják, hogy annak idején ő is részese volt egyes jogsértéseknek, és később sem határolódott el eléggé apjának politikájától.

Kimaradt?