Utoljára köszöntötte híveit a pápa

Teljesen megtelt a Szent Péter tér és környéke vasárnap, az utolsó, XVI. Benedek pápa által celebrált Úrangyala-imádságra. "Nagyon köszönöm a szereteteteket" - mondta a pápa a téren összegyűlt tömegnek. Elmondta azt is, hogy folytatni fogja az egyház szolgálatát, életét az imának és a meditációnak fogja szentelni. Azt már tudni lehet, hogy új lakhelye a II. János Pál pápa által alapított Mater Ecclesiae kolostor lesz, ahonnan panorámás kilátása nyílik majd Vatikánvárosra.

benedek

A lakosztályának a Szent Péter térre néző ablakából beszélő pápa utána a százezres tömeggel közösen énekelte el az Úrangyala-imádságot. A téren magyar küldöttség is megjelent, Rómában szolgáló magyar egyháziakat, szeminaristákat és magyar hívőket Tóth Tamás, a római Pápai Magyar Intézet rektora és Németh László, az olaszországi magyarok főlelkésze vezette. Az Angelus rendkívüli biztonsági intézkedések közepette zajlott: az olasz terrorizmusellenes egységek az utóbbi napokban átfésülték a Szent Péter teret és a Vatikánt övező utcákat.

XVI. Benedek pápa február 11-én jelentette be, hogy idős korára elhagyta az ereje, így nem tudja tovább betölteni a katolikus egyházfői tisztséget, ezért február 28-án lemond. A hír mindenkit meglepett, kevés pápa távozott lemondással. Azóta heves találgatás folyik, ki fogja követni. Erdő Péter bíborost is sokan esélyesnek látják.

pápa

Szombaton a Vatikán közleményben ítélte el a pápa lemondását kísérő találgatásokat. Az olasz La Republica korábban arról írt, hogy már decemberben döntött elmondásáról a pápa, mégpedig az egyház magas rangú homoszexuális papjairól szóló jelentés miatt. A lap szerint a pápa december 17-én határozott lemondásáról, amikor megkapta az ún. Vatileaks-botrány kivizsgálásával megbízott három bíboros jelentését. A botrányt a pápa komornyikja robbantotta ki, aki titkos iratokat csempészett ki a Vatikánból.

Kimaradt?