Ukrajna cáfolja, hogy tőle származna a szíriai orosz bázisok ellen bevetett drónok robbanóanyaga

Az ukrán védelmi minisztérium cáfolta csütörtökön azt az orosz felvetést, amely szerint Ukrajnából származhat az a robbanóanyag, amelyet a szíriai orosz támaszpontok ellen bevetett támadó drónokban, pilóta nélküli repülőgépekben azonosítottak.

Viktorija Kusnir, a tárca szóvivője az UNIAN ukrán hírügynökségnek nyilatkozva a kijelentést Ukrajna elleni újabb információs támadásnak nevezte Moszkva részéről, amellyel szavai szerint Oroszország az általa megszállt Krím félszigeten és a Donyec-medencében folytatott tevékenységéről igyekszik elterelni a figyelmet.A hmejmími orosz légi támaszpontot és a tartúszi haditengerészeti műszaki ellátó központot múlt szombatra virradóra 13 pilóta nélküli szerkezettel támadták meg, ezek közül tízet Hmejmím, hármat pedig Tartusz ellen vetettek be. Az orosz védelmi tárca közlése alapján a drónok közül hetet a Pancir-Sz légvédelmi rendszer segítségével lelőttek, hatot pedig leszállásra kényszerítettek. Az utóbbiak közül három a földet éréskor felrobbant.

Alekszandr Novikov vezérőrnagy, az orosz vezérkar pilóta nélküli repülőgépek fejlesztéséért felelős csoportfőnökségének vezetője csütörtökön Moszkvában kijelentette: az előzetes vizsgálatok megállapították, hogy a robbanótöltetekben alkalmazott robbanóanyag alapjául a hexogént meghaladó erejű TEN-t (pentaeritrit-tetranitrátot) használtak. Kiemelte, hogy ezt a robbanóanyagot több országban gyártják, köztük Ukrajnában, a sosztkai kémiai reagensgyárban is. "Ezt nem lehet házi körülmények között előállítani vagy más robbanóanyagokból kivonni" - szögezte le az orosz katonai vezető.

Putyin provokációnak nevezte az orosz bázisok elleni támadást

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz média vezetőivel csütörtök este tartott moszkvai találkozóján provokációnak nevezte a szíriai orosz katonai bázisok ellen elkövetett dróntámadás-kísérletet.

"Provokátorok voltak, de nem a törökök. És tudjuk, hogy kik ők, hogy mennyit és kinek fizettek ezért a provokációért. Ami ezeket az incidenseket illeti, nem vezetnek semmi jóra. Ezek a provokációk a korábban elért megállapodások meghiúsítását célozzák" - jelentette ki Putyin a szombatra virradóra megkísérelt támadásról.

Hozzátette, hogy az incidenssel egyúttal az orosz-török török viszonyt is alá akarták aknázni. Az orosz elnök a nyilatkozatát megelőzően telefonon beszélt török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal.

Kapcsolódók

Kimaradt?