Közeledik egymáshoz Észak- és Dél-Korea

A két Korea küldöttségei megkezdték a hivatalos tárgyalásokat a téli olimpián való észak-koreai részvételről és a két ország közötti óriási feszültség csökkentéséről. A játékok ügyében már látszik az előrehaladás.

Először a könnyebb kérdésről, a jövő havi phjongcshangi téli olimpiáról cseréltek eszmét. A BBC szerint ebben a körben Észak-Korea jelezte, hogy egy delegációja részt vesz az eseményen. A küldöttségben ott lesznek a nemzeti olimpiai bizottságuk képviselői, sportolók, szurkolók, előadóművészek, megfigyelők, újságírók és egy taekwondo bemutató csoport. Ezután térnek rá a kényesebb, katonai és politikai témákra.

A felek több mint két éve nem tárgyaltak egymással. Az észak-koreai küldöttség élén Li Szon Gvon, a két Korea közötti ügyekért felelős phenjani hivatal vezetője áll, és a dél-koreait is miniszter vezeti: az országegyesítési ügyekkel foglalkozó Cso Mjung Gjon.

A tárgyalódelegációk öt-öt főből állnak. A találkozó helyszíne az 1953-as fegyverszünetben kijelölt demarkációs vonalon fekvő Panmindzson városa, az annak dél-koreai oldalán lévő Béke Háza.

A tárgyalás előzménye, hogy a phenjani rezsim vezetője, Kim Dzsong Un újévkor szokatlanul békülékeny hangú üzenetet intézett Szöulhoz, jelezve, hogy országa részt szeretne venni a Dél-Korea által február 9-25. között rendezendő téli olimpián.

A másik oldal is gesztust tett: az Egyesült Államok és Dél-Korea megállapodott, hogy nem tartja meg az olimpia idejére tervezett, szokásos évi közös hadgyakorlatát.

Kapcsolódók

Kimaradt?