Megkezdődött a fogolycsere Kijev és a Donyec-medencei szakadárok között

Megkezdődött a fogolycsere szerdán Kijev és a Donyec-medencei szakadárok között a kelet-ukrajnai Horlivka település közelében lévő front menti átkelőnél - közölték ukrán híradások.

A 112.ua hírportál helyszíni tudósítása szerint a luhanszki szakadárok már átadtak az ukrán félnek 16 embert, akikért cserébe 75 foglyot kaptak. Később a hírportál utóbbiak számát 73-ra módosította.Még tart viszont a foglyok cseréje Kijev és a donyecki szakadárok között. Az eddig megjelent hírek ellentmondásosak azzal kapcsolatban, hogy még a nap folyamán lezárul-e és mindkét fél megelégedésére.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint kijevi idő szerint röviden délután négy óra utánig összesen 68 ukránt engedtek el a szakadárok. A szabadon engedett foglyok között vannak katonák és polgári személyek egyaránt.

A megállapodás alapján Kijevnek összesen 306 embert kellene átadnia a szakadároknak - közülük 99-et a luhanszkiaknak és 207-et a donyeckieknek -, cserébe a szakadároknak 74 általuk fogva tartottat kell elengedniük. Ukrán források ugyanakkor arról számoltak be, hogy Kijev a donyecki szakadárok által kért 207 főből csak 165-öt hajlandó átadni. Az ukrán fél szerint ugyanis a többi nem akar visszatérni a szakadár területre, erővel pedig senkit sem akarnak erre kényszeríteni.

A nagy szabású fogolycserét több mint egy éven át tartó egyezkedések előzték meg a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki összekötő csoport és a szakadárok között. A tárgyalások több ízben megszakadtak, a kicserélendő foglyok listája eközben nem egyszer változott.

Utoljára nagyobb létszámú fogolycsere 2015 elején volt a szemben álló felek között.

Kapcsolódók

Kimaradt?