Ruhákkal aggatták tele a koszovói kormányfő hivatalának kerítését

Koszovó ősszel hivatalba lépett miniszterelnöke arra hivatkozva kért magának fizetésemelést, hogy vásárolhasson új ingeket és nyakkendőket. Most kapott párat.

Több mint 200 nyakkendőt akasztott egy civil szervezet keddre a koszovói miniszterelnöki hivatal kerítésére, hogy tiltakozzanak Ramush Haradinaj kormányfő fizetésének megduplázása ellen. Ramush Haradinaj a közelmúltban többször is azt nyilatkozta: fizetésemelésre van szüksége, hogy új nyakkendőket és ingeket vásároljon.

Az amerikai székhelyű Beyond the Walls nevű civil szervezet a közösségi médiában közzétett felhívás alapján 214 nyakkendőt gyűjtött össze, azokat akasztották kedden a kormányépületet körülvevő kerítésre, így "segítve" a megszorult miniszterelnököt.

A pristinai kormány múlt héten döntött arról, hogy megduplázza, és bruttó 2950 euróra emeli a kormányfő fizetését. A felháborodást egyrészt a miniszterelnök ügyetlen magyarázata, másrészt pedig az váltotta ki, hogy a koszovói átlagfizetés 350 euró, és sokan élnek a létminimum alatt. A munkanélküliség a kis balkáni országban meghaladja a 30 százalékot, a fiatalok körében pedig ennél is magasabb, körülbelül 50 százalékos.

A koszovói kormány a miniszterelnök-helyettesek, a miniszterek és más magas beosztású politikusok fizetésének növeléséről is döntött. A kormányfő helyettesei ezentúl bruttó 2500 eurót, a miniszterek pedig 2000 eurót kapnak majd.

A szeptemberben beiktatott koszovói kormány első száz napja elemzők értékelése szerint nem mondható túl sikeresnek, és a politológusok szerint az sem túl szerencsés, hogy éppen egy megkérdőjelezhető fizetésemelés lesz az, amiről a leginkább emlékezetes marad ez az időszak

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?